Civilingenjörsprogrammet i kemiteknik

Läsåret 2023/2024

Anmälan

Vill du utveckla framtidens mediciner eller hitta nya materiallösningar inom batterier eller solceller? Med dagens snabba utveckling finns stora möjligheter för nya uppfinningar och framsteg. Beroende på vilken inriktning du väjer inom civilingenjörsprogrammet i kemiteknik så förbereds du för en karriär inom tillverkning av antingen läkemedel eller material. Arbetsmarknaden är mycket god och i princip alla som läst programmet har fått jobb inom ett år efter examen.

Om programmet

Behovet av kemiteknisk kompetens är stort inom många områden i industrin och läkemedel, och material står för en betydande del av svensk export och forskningsintensitet. I Uppsala studerar du i en kreativ och forskningsintensiv miljö. I närområdet finns ett brett kunnande och en mängd företag inom läkemedel, bioteknik, medicin­teknik och materialutveckling. Oavsett vilken inriktning du väljer får du en utbildning anpassad efter marknadens behov såväl nationellt som internationellt.

Ett utvecklat samarbete med näringslivet och effektiv kommunikationsträning gör dig väl förberedd för yrkeslivet. Dessutom har du möjlighet till kursutbyte med andra universitet i Sverige och utomlands. Programmet har två inriktningar:

Läkemedel

I läkemedelsinriktningen studerar du bland annat utformning, framställning och analys av läkemedelsmolekyler och hur dessa aktiva substanser påverkar våra kroppar. Här har du möjlighet att specialisera dig på olika delar i design, utveckling, produktion och analys av läkemedel. Du kan till exempel lära dig att ta fram nya aktiva substanser både genom design av nya molekyler och utveckla nya tillverkningsmetoder.

Material

Utvecklingen av nya material sker idag i snabb takt vilket skapar möjligheter till nya uppfinningar inom områden som energi, medicin och IT. Utbildningen är till stor del förlagd till Ångströmlaboratoriet i Uppsala, ett centrum specialbyggt för materialforskning. Du kan profilera dig mot områden som energi, hållbar utveckling och funktionella material. Ett starkt fokus ligger på hur kemi styr materialens egenskaper. Dessa kunskaper är mycket eftertraktade av svensk industri. Vissa projekt sker i samarbete med industrin, ett sätt för dem att snabbt få problem belysta.

Oavsett vilken inriktning och profil du väljer får du en utbildning som ger dig goda förutsättningar för arbete inom såväl forskning och utveckling som produktion inom läkemedelsområdet.

Examen

Utbildningen leder till en civilingenjörsexamen (Master of Science in Engineering), som är en yrkesexamen.

Bild på student
Läs intervjun
Bild på student

Namn: Daniel Wiman
Från: Sundsvall

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag valde kemiteknik vid Uppsala eftersom jag alltid tyckte om både kemi och matematik när jag läste på gymnasiet, och tänkte därför – varför inte kombinera dem genom att läsa till kemiingenjör? Dessutom hade jag hälsat på min syster tidigare och visste att Uppsala var en underbar studentstad!

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Helt klart blandningen av studentliv och givande utbildning! Det finns alltid något att göra och alltid något intressant att lära sig, det gäller bara att hitta rätt balans för sig själv så att man hänger med på båda fronter Föreläsarna är också mycket duktiga på vårt program.

Vad är mest utmanande?
– I början var det lite svårt att veta hur mycket man behövde studera för att lära sig det man behöver eftersom universitetsstudier är så pass fria jämfört med gymnasiet. Man lär sig mycket om sig själv och vilka studietekniker som passar bäst, men det går bättre och bättre ju längre tiden går.

Berätta om studentlivet!
– Det finns verkligen något som passar alla. Uppsala har 13 olika nationer som tillsammans erbjuder alltifrån orkestrar till jaktlag. Men bäst är så klart K-sektionen, vår egen sektion, där vi anordnar sociala event som pluggfika, företagskvällar och även sittningar med andra sektioner.

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Just nu läser jag en kurs i analytisk kemi i läkemedelsutveckling, så jag ska ta fram en metod för att bestämma hur mycket av sömnmedicinen prometazin som finns i ett blodprov. Sedan ska jag även på K-sektionens årliga gasque (fest med sittning) på fredag, och sedan blir det vila!

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Mitt mål är att utvecklas som både person och som problemlösare, och att hitta ett speciellt område inom kemi som jag verkligen brinner för. Sedan att få kompetensen som jag behöver för att arbeta med det!

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Gillar du kemi och matte är denna utbildning utmärkt! Mitt tips är att studera med klasskamrater. Det blir så mycket roligare och enklare att lära sig allt man behöver om man har vänner vid sin sida, och det kommer ni ha här på civilingenjörsprogrammet i kemiteknik.

Tre snabba frågor

Favoritplats i din studentstad?
– En solig dag på en uteservering på någon av nationerna är otroligt svårslaget. Min favorit varierar från dag till dag men Orvars krog ligger varmt om hjärtat!

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Valborg. Det är verkligen en unik och storslagen tradition som man inte vill missa. Hela staden stannar upp och alla har det trevligt både under Valborg och dagarna innan. Magiskt!

Var finns den bästa studieplatsen?
– För lugn och ro är de bästa studieplatserna helt klart i Carolina Rediviva, både lugnt och vackert. Ska man vara många går det utmärkt i nya hus 10 på Ångström, alternativt korridorerna på Blåsenhus eller Engelska Parken.

Hösten 2022

Registrera ditt intresse

Upplägg

De två första åren läser alla samma kurser oavsett inriktning, främst inom kemi, matematik och beräkningsvetenskap. Från årskurs tre läser du olika kurser beroende på vald inriktning mot läkemedel eller material.

Under det fjärde året specialiserar du dig ytterligare beroende på intresseinriktning mot till exempel analys- eller framställningsmetodiker. Vilken inriktning du än väljer finns ett brett utbud av kurser med många möjligheter att profilera dig.

Se ämnesfördelningen på programmet.

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Om undervisningen

I undervisningen läggs särskild vikt vid förmågan att analysera, formulera och lösa problem. Det gör att du kan utveckla din förmåga och använda dina kunskaper i ditt kommande yrke. Förutom teoretiska kunskaper handlar utbildningen om att träna dig inför rollen som ingenjör. Det sker bland annat genom laborationer, arbete i projektgrupper och kommunikationsträning som är integrerad i kurserna.

Studera utomlands

Du har under utbildningen möjlighet att läsa vissa kurser vid andra universitet, både i Sverige och utomlands. Sådana kurser kan sedan tillgodoräknas i utbildningen. Du kan också välja att göra ditt examensjobb utomlands, till exempel i Kanada, USA, Australien, Tyskland eller Frankrike.

Karriär

I princip alla (99 %) som har läst Civilingenjörsprogrammet i kemiteknik, oavsett inriktning, har fått jobb inom ett år efter examen. Många får jobb ännu tidigare.

Kemiteknik är en bred ingenjörsutbildning som ger en bred anställningsbarhet. Det betyder att jobben finns inom en mängd olika områden. Kemiingenjörer från läkemedelsinriktningen får typiskt jobb inom läkemedels- och bioteknikbranschen och ingenjörer med materialinriktning får exempelvis jobb inom verkstadsindustrin, men också inom bio- och medicinteknik.

Några exempel på företag där läkemedelsingenjörerna nyligen har hamnat är: Astra Zeneca, Fresenius Kabi, CTC Clinical trial, Nanexa, Oasmia Pharmaceutical.

Exempel på företag som har anställt materialkemister är: Nanexa, Scania, Sandvik Coromant, ABB, Outokumpu, Disruptive materials.

Båda inriktningarna på kemiteknik är forskningsförberedande. Ungefär 15 % av våra examinerade ingenjörer väljer att doktorera för att sedan gå till industrin. Du har även möjlighet inom utbildningen att pröva på hur det är att forska (forskningspraktik). De flesta lärare är aktiva forskare eller har en sådan bakgrund.

Läs mer om att jobba som ingenjör

Karriärstöd

Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.

Behörighet och anmälan

Om du saknar behörigheten kan du läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på programmet.

Civilingenjörsprogrammet i kemiteknik

300 hp

HT 2023, 100 %, Campus

Studieort: Uppsala

Sista anmälningsdatum: 17 april 2023

Anmälningskod: UU-P1503 Anmälan

Undervisningsspråk: Svenska

Behörighet: Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Urval: Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första terminen: 72500 kr

Total studieavgift: 725000 kr

Kontakt och mer info

Vill du veta mer om det här programmet?

Lyssna på ett Zoom-samtal med två av våra tidigare studenter där de berättar om sina karriärvägar efter studierna.

Kemisektionen - en sektion inom Uppsala teknolog- och naturvetarkår

Kontakt

Studievägledare Paula Forslund

studievagledare-k@uu.se

018-471 34 77

Studentservice på Ångström

Ångströmlaboratoriet, hus 10, plan 0, Uppsala

018-471 31 03