Nu är det klart: "Vår" kemist Anders Hagfeldt blir ny rektor

2020-11-23

Anders Hagfeldt
Foto: Mikael Wallerstedt

Det slutliga beskedet rörande rektorstillsättningen som vi väntat på sedan juni, då rekryteringsgruppen och konsistoriet beslutade att Prof. Anders Hagfeldt skulle utses till ny rektor, har nu kommit: Den 20 november beslutade Regeringen att Anders Hagfeldt anställs som ny rektor för Uppsala universitet fr.o.m. den 1 januari 2021.

Anders är professor i fysikalisk kemi och har spenderat större delen av sitt liv och karriär i Uppsala på Institutionen för kemi - Ångström (även om organisationen har förändrats över tid): Efter att Anders tog studenten 1983 i Norrköping så har han varit Uppsala universitet trogen: Efter att ha pluggat kemi och fysik här, doktorerade han i fysikalisk kemi, och runt 1994 blev han biträdande professor och startade upp sin forskargrupp. 2004 blev han professor i kemisk fysik och prefekt för Institutionen för fysikalisk kemi, 2007 professor i fysikalisk kemi, 2008 prefekt för Institutionen för fysikalisk och analytisk kemi, för att så slutligen bli utsedd till Dekan för Kemiska sektionen 2009. En roll han hade mellan 2009 och 2013. Det var under hans tid som sektionsdekan som de dåvarande fem kemi-institutionerna slogs ihop och bildade de nuvarande två: Institutionen för kemi - Ångström och Institutionen för kemi - BMC.

2014 så lämnade han Uppsala för en tjänst som professor vid Laboratory of Photomolecular Science, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Schweiz. Anders forskning har alltid kretsat runt solceller, specifikt s.k. "Grätzel-solceller", molekylära solceller, och det var just för att ansluta sig till Prof. Michael Grätzel - den världsledande forskaren inom området och den person som solcellerna fått sitt namn efter - som han lämnade Uppsala.

Anders hjärta har alltid klappat lite extra för den s.k. ”tredje uppgiften”, dvs. att nå ut med forskning och att väcka intresse för kemin utanför forskningsvärlden. Då FN utnämnde 2011 till ”Kemins år” tog han inititativet till att uppmärksamma det i Uppsala genom att organisera kemirelaterade aktiviteter för alla åldrar - alltifrån Öppet Hus på Ångström och BMC, vandringar på stan och kvällskurser, till föreläsningar av Nobelpristagare. En utav de saker som Anders jobbade hårt för under Kemins År var idén att anlägga det periodiska systemet i form av plattor på gågatan i Uppsala. Bakgrunden till förslaget är att Sverige, och specifikt Uppland, är en utav de platser i världen med flest upptäckta grundämnen: Hela 9 st av de 20-tal som är upptäckta i Sverige upptäcktes här! Men trots intresse från kommunpolitiker så lyckade han tyvärr inte ro projektet i hamn. I rollen som rektor så hoppas vi nu att Anders får en ny chans att sätta kemin i Uppsala på kartan - bokstavligt talat. 

Eftersom tjänsten som rektor är en utnämning som man har under en tidsbegränsad period så så kommer Anders även att inneha en tjänst som professor på Institutionen för kemi - Ångström. 

Vi ser fram emot att se honom tillbaka i Uppsala igen och önskar honom ett stort lycka till i hans nya roll som rektor! 

För mer information, se:

Fler nyheter

Senast uppdaterad: 2023-10-04