Tre företag kopplade till Kemi - Ångström bland Sveriges bästa startups enligt Ny Teknik

2020-09-14

Logga för NyTekniks 33-listaVarje år listar Ny Teknik de mest innovativa och lovande unga teknikföretagen för året. Och i år finns hela TRE företag som grundats av forskare vid Institutionen för kemi - Ångström med på listan: Dels Peapowl Solar Power och Altris som är nya på listan för i år, och dels Graphmatech som var med på listan även 2019.

Peafowl Solar Power startades 2018 av Jacinto Sa och Cristina Paun på Fysikalisk kemi. Företaget har utvecklat en ny typ av solceller som generar el från vibrerande nanopartiklar som fungerar inomhus. Tanken är att solcellerna ska kunna driva iot-produkter (iot = Internet of things / sakernas internet, dvs. smarta hushållsprodukter med internetuppkoppling). Se: peafowlsolarpower.com.

Altris startades 2017 av Reza Younesi, William Brant, Ronnie Mogensen, Adam Dahlquist, Paul Larsson och Tim Nordh på Strukturkemi. Företaget har utvecklat ett nytt sätt att producera ett natriumbaserat katodmaterial med endast förnybart material. Denna upptäckt möjliggör en ny generation batterier som är miljövänliga och billigare att producera. Se: www.altris.se.

Graphmatech startades 2017 av Mamoun Taher på Oorganisk kemi, tillsammans med Björn Lindh. Företaget har skapat ett patenterat hybrid-grafenmaterial som gjort det möjligt att tillverka plast md hög elektrisk och termisk ledningsförmåga, och som kan bidra till koboltfria batterier. Se: www.graphmatech.com.

Hela artikeln om listan och om företagen återfinns på Ny Tekniks hemsida:
"33-listan 2020 – här är Sveriges bästa teknikstartups". 

Fler nyheter

Senast uppdaterad: 2023-10-04