Professor Kristina Edström får den äldre Gustaf Adolfsmedaljen

2020-03-16

Fem medarbetare vid universitetet tilldelas den äldre Gustaf Adolfsmedaljen för betydelsefulla insatser. Peter Wallenberg, ordförande i styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, har utsetts till hedersmedlem av Uppsala universitet.

Den äldre Gustaf Adolf-medaljen kallas också Hedlinger-medaljen efter gravören Johann Carl Hedlinger. Medaljen delas ut, antingen i guld eller silver, till den som varit dekan under mycket lång tid, till en prefekt som initierat och förestått särskilt betydelsefull verksamhet och till personer som genomfört mycket betydelsefull utrednings- och liknande arbete av stor omfattning eller varaktighet.

Kristina Edström vid oorganisk kemi får den äldre Gustaf Adolfsmedaljen för betydande insatser inom forskningen, utbildning och ledarskap. Motiveringen lyder:

Professor Kristina Edström är professor i oorganisk kemi och internationellt ledande batteriforskare. Hon har haft en rad ledningsuppdrag, såsom prodekanus vid utbildningsvetenskaplig fakultet, sektionsdekan i kemi, ledamot i konsistoriet, prodekanus för forskning vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet, rektorsråd för grundutbildningen samt för närvarande rektorsråd för infrastrukturfrågor. Hon har lett forskningsprogrammet STandUP for Energy och varit styrelseledamot i SSF och Maxlab. Hennes ledarinsatser präglas av stor skicklighet.

En stor applåd och ett stort grattis från oss alla på den kemiska sektionen!

Du hittar alla mottagare av priset här