Marina Freitag från fysikalisk kemi bryter ny mark inom sensorelektronik

2020-03-05

En ny variant av färgämnessolceller har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Chemical Science. Bakom denna innovation står en forskargrupp från fysikalisk kemi på Uppsala universitet, under ledning av Marina Freitag.

De senaste resultaten är enligt pressreleasen ett stort steg mot hållbara sensorer som till exempel kan användas på kontor, i växthus, och inom lagring och transport.

– Genom att känna till spektrumet av ljuset som sensorerna kommer att placeras i kan vi välja färgämnen som absorberar just dessa våglängder. Då omvandlar solcellerna en större mängd energi än om man har statiskt utvecklade solceller. Samtidigt håller solcellerna en hög spänning, vilket är mycket viktigt när de ska driva elektroniska enheter, säger Marina Freitag.

Läs hela artikeln om Freitags forskning här