3.5 miljarder till forskning behövs för Sverige och framtiden
2019-11-07
En rejäl satsning på forskning och forskningsinfrastruktur krävs om Sverige ska fortsätta vara en ledande kunskapsnation som bidrar till utveckling och en hållbar värld. Och politiken bör utformas så att kvalitet gynnas och lärosätenas handlingsfrihet garanteras. Detta framhåller Uppsala universitets i ett inspel till regeringens kommande forskningspolitik.
Under 2020 väntas regeringen presentera en ny forskningsproposition med målet att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. Till det arbetet har lärosätena och andra aktörer ombetts komma med inspel.
I Uppsala universitets inspel, som idag skickats till regeringen, framhålls att en satsning motsvarande en ramökning på 3.5 miljarder är nödvändig. Betydelsen av lärosätenas handlingsutrymme samt kvalitet och långsiktighet i politiken betonas.
- Vi har idag stora samhällsutmaningar som kräver nya lösningar på komplicerade frågor. Forskning behövs mer än någonsin, den skapar förändringskraft och utveckling i samhället och ökar vår beredskap för framtiden. Det behövs en rejäl satsning både på forskning av hög kvalitet och på den forskningsinfrastruktur som är nödvändig för genomförandet. Det är en ödesfråga för framtiden, säger rektor Eva Åkesson.
Dokumentet beskriver vad universitetet anser är viktigt i forskningspolitiken för att ge lärosätena de bästa förutsättningarna att bidra till målen och vad en satsning bör prioritera:
- Ge lärosätena goda förutsättningar
- Stärk forskning av högsta kvalitet och relevans
- Utveckla nationell och internationell forskningsinfrastruktur
- Prioritera högre utbildning för samhällets kompetensförsörjning
Den ökade ramen bör prioritera:
- Ökat basanslag med en miljard, fritt från krav på medfinansiering, samt säkerställda projektanslag vid Vetenskapsrådet.
- 1.5 miljarder till forskning i form av nya strategiska forskningsområden för att möta nationella och globala samhällsutmaningar.
- En miljard till forskningsinfrastruktur, t ex SciLifeLab.
Läs hela inspelet på https://www.uu.se/om-uu/vision-mal-strategier/
Fler nyheter
-
Christine Dyrager invald i ChemMedChems Early‐Career Advisory Board (ECAB)
2021-01-15
Christine Dyrager, biträdande universitetslektor inom Organisk kemi på Institutionen för kemi - BMC, har blivit invald som en utav 12 unga forskare i ChemMedChem:s Early‐Career Advisory Board (ECAB).
-
Här skapas framtidens bilbatterier
2021-01-02
"Intresset för elfordon ökar – men batterierna behöver bli bättre. Nu görs en europeisk storsatsning på forskning om batterier, och en viktig plats för det är Uppsala universitet."
-
Prof. Jan Kihlberg är årets mottagare av Ulla och Stig Holmquists pris
2020-11-25
Prof. Jan Kihlberg, vid Institutionen för kemi - BMC, Organisk kemi, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi 2020. Han belönas för sina banbrytande insatser inom området kolhydratkemi och dess tillämpningar för biomedicinska ändamål.
-
Nu är det klart: "Vår" kemist Anders Hagfeldt blir ny rektor
2020-11-23
Foto: Mikael Wallerstedt Det slutliga beskedet rörande rektorstillsättningen som vi väntat på sedan juni, då rekryteringsgruppen och konsistoriet beslutade att Prof. Anders Hagfeldt skulle utses till ny rektor, har nu kommit: Den 20 november beslutade Regeringen att Anders Hagfeldt anställs som ny rektor för Uppsala universitet fr.o.m. den 1 januari 2021.
-
Nytt beläggningsmaterial för halvledare - ett steg närmare målet att producera bränsle från solljus
2020-11-19
Vätgas och metanol produceras idag främst från fossila källor, som olja eller naturgas. Ett mer miljö- och klimatvänligt alternativ är att framställa dessa ämnen från vatten och koldioxid med hjälp av hållbar el. Prof. Sascha Ott med medarbetare vid Syntetisk molekylkemi har nu tagit fram ett nytt material som behövs i processen - genom att använda solljus som ett komplement till el. Studien är publicerad i tidskriften Nature Communications.
-
Phabian-priset för bästa doktorsavhandling 2020 till Malin Källsten
2020-11-12
Alumnen Malin Källsten, tidigare doktorand i analytisk kemi vid Institutionen för kemi - BMC och som disputerade i mars i år, har fått mottaga årets Phabian-pris för bästa doktorsavhandling av Apotekarsocieteten.
-
Lynn Kamerlin tilldelas Thuréus-priset av Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala
2020-11-06
Kungl. Vetenskaps-societeten i Uppsala har beslutat att dela ut Thuréus-priset inom den naturhistorisk-medicinska klassen till Prof. Lynn Kamerlin vid Institutionen för kemi - BMC.
-
Kristina Edström får guldmedalj av Kungl. Ingenjörsvetenskaps-akademien
2020-10-21
Kristina Edström, batteriforskare och professor i oorganisk kemi vid institutionen, är en av fyra guldmedaljörer när Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) delar ut 2020 års utmärkelser för framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle.
-
Solcellsforskning på Ångström i fokus
2020-10-19
Professor Jacinto Sá och Cristina Paun har tillsammans skapat företaget Peafowl Solar Power, deras huvuduppgift är att skapa så effektiva solceller som möjligt, utan att kompromissa med utseendet. Det har lett till världens första transparenta solcell.
-
Årets doktorspromotion blir annorlunda
2020-10-12
Årets vårpromotion, som blev framflyttad på grund av coronapandemin, kommer att hållas den 13 november, coronasäkrad. Ceremonin kommer att ske i tre omgångar, på en och samma dag, och allt streamas i realtid.
-
Hållbarhetsarbete i laboratorium - Forskningsprogrammet Syntetisk molekylkemi visar vägen
2020-10-09
Programmet Syntetisk molekylkemi (SMC) forskar inte endast på lösningar för förnybar energi, utan forskarna använder sig också av hållbara metoder när de arbetar i laboratorierna.
Under det senaste året har forskare på Syntetisk molekylkemi gjort stora ansträngningar för att optimera användningen av labresurser. -
Framtidens lastbil drivs med solceller
2020-10-07
Solceller på lastbilar för minskade koldioxidutsläpp är ett av de samverkansprojekt som Vinnova satsar på inom utmaningsdriven innovation. Erik Johansson, professor vid institutionen för kemi – Ångström, leder projektet.
-
Tre företag kopplade till Kemi - Ångström bland Sveriges bästa startups enligt Ny Teknik
2020-09-14
Varje år listar Ny Teknik de mest innovativa och lovande unga teknikföretagen för året. Och i år finns hela TRE företag som grundats av forskare vid Institutionen för kemi - Ångström med på listan: Dels Peapowl Solar Power och Altris som är nya på listan för i år, och dels Graphmatech som var med på listan även 2019.
-
Nu startar Europas storskaliga batteriforskningsinitiativ
2020-09-10
Nu drar den europeiska forskningssatsningen Battery 2030+ igång. Syftet är att göra Europa världsledande inom utveckling och produktion av framtidens batterier. Dessa behöver få större lagringskapacitet, längre livslängd, bli säkrare och miljövänligare än dagens batterier för att lättare klara omställningen till ett mer klimatneutralt samhälle. Projektet leds från Uppsala universitet.
-
ERC Starting Grant för utveckling av nya beräkningstekniker
2020-09-07
Chao Zhang, biträdande lektor i strukturkemi tilldelades ERC StG 2020 från European Research Council. Hans projekt DeepProton handlar om utveckling av nya beräkningstekniker för modellering av elektrifierade metalloxid-nanostrukturer i elektrokemiska system.
Grattis Chao!
-
Forskningssamarbete skapar förutsättningar för att bygga bättre batterier
2020-06-15
Daniel Brandell, professor i strukturkemi på den kemiska sektionen, får 10 miljoner kronor för forskning om återuppladningsbara batterier. Totalt sex projekt från svenska universitet tilldelas 10 miljoner kronor vardera inom Stiftelsen för strategisk forsknings (SSF) svensk-taiwanesiska samarbetsavtal.
-
Artikel: Sveriges Natur - Bit för bit – här läggs pusslet till framtidens solceller
2020-06-11
Gerrit Boschloo medverkar i ett projekt som ska hitta framtidens solceller, Sveriges Natur har pratat med Professor Marika Edoff om projektet.
-
Ny metod ger mer precis information om enkla molekyler
2020-05-25
Genom att använda röntgenabsorption vid studier av kvävgas, och utgå ifrån en jon istället för ifrån en neutral molekyl kan man få ut mycket mer detaljerad information. Det går att göra djupare analyser än vad etablerade ESCA-metoden har gett möjlighet till. Det visar en ny studie från bland andra Uppsala universitet och som publiceras i Physical Review Letters.
-
Årets pedagogiska pris till Mikael Widersten på BMC
2020-05-20
Årets pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till pedagogik, statsvetenskap, kirurgi och kemi.
De pedagogiska pristagarna nomineras av studenter och kollegor. De slutliga pristagarna utses av rektor efter förslag från en beredningsgrupp som består av åtta lärare och åtta studenter. I år inkom 144 nomineringar. Prissumman är 20 000 kronor. -
Radio: Så fångas koldioxid med växter som modell
2020-05-11
Professorerna Leif Hammarström och Peter Lindblad deltog nyligen i ett radioinslag om konstgjord fotosyntes. I inslaget diskuteras bland annat en ny teknik som forskarna har börjat använda.
-
Ny distanskurs om batterier tillgänglig för sommaren - Batterier för elektromobilitet
2020-05-08
I och med den COVID-situation som världen befinner sig i så jobbar många hemifrån och det öppnar upp för kurser från distans. En kurs som efterfrågats av såväl allmänheten som studenter är en kurs om batterier för elfordon.
-
Flera bidrag till kemi - BMC för forskning om COVID-19
2020-05-08
Helena Danielson och Ylva Ivarsson på kemi - BMC har mottagit flera bidrag för att bedriva forskning om viruset COVID-19. Bidragsgivare är SciLifeLab och Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF).
-
Kemi - Ångströmforskare bakom brandsäkert batteri
2020-04-29
Ett hållbart samhälle kräver hållbara, säkra och kostnadseffektiva batterier. Nu har utvecklingsbolaget Altris tillsammans med forskare vid Institutionen för kemi - Ångström och battericellsbolaget LiFeSiZE knäckt koden.
-
Uppsala universitet hjälper Akademiska sjukhuset med skyddsutrustning
2020-04-14
Hundratals skyddsvisir, munskydd, skyddsglasögon, skyddsförkläden och handsprit från universitetet levererades på fredagseftermiddagen till Akademiska sjukhuset efter larmcentralens akuta brist på viss skyddsutrustning inför helgen.
-
Intervju: Jonas Bergquist om sin ME-forskning: ”Jag är hoppfull”
2020-04-09
Professor Jonas Bergquist vid analytisk kemi har medverkat i en intervju med tidningen Vårdfokus. De pratar bland annat om Jonas ME/CFS-center som han bedriver jämsides två andra universitet (Harvard och Stanford University).
-
Distansundervisning på schemat
2020-04-07
Efter coronavirusets utbrott och regeringens rekommendationer om distansundervisning, har Uppsala universitet från och med 18 mars ställt om till undervisning på distans. En av dem som jobbar mycket med nätbaserade och digitala verktyg i undervisningen är Felix Ho, universitetslektor vid institutionen för kemi - Ångström. Här berättar han om styrkor och svagheter med omställningen.
-
Forskare på kemi - Ångström med i världskänd forskning om mindre giftigt blått färgämne
2020-04-06
Jacinto Sá från fysikalisk kemi är en av forskarna som är involverade i att hitta ett mindre giftigt blått färgämne. Forskningen har spridit sig snabbt över världen och det har skrivits artiklar i ansedda tidningar som NY Times.
-
Jasmine Gardner på kemi -BMC är med och knäcker coronasmittans gåta – med hjälp av superdatorer
2020-04-06
En grupp forskare på Uppsala universitet och institutionen för kemi - BMC har tagit sig an covid-19 och försöker att hitta lösningar med hjälp av så kallade "superdatorer". SVT har skrivit en artikel om detta och gjort ett kortare inslag med Jasmine Gardner från Biokemi.
-
Haining Tian får stort pris för sin forskning
2020-04-02
Varje år så delar Göran Gustafssons stiftelser ut flera pris, varav ett som de kallar det stora priset.
-
Jonas Bergquist på kemi - BMC med i Sofias Änglar
2020-03-26
Professor Jonas Bergquist har nyligen medverkat i TV-programmet Sofias Änglar med anledning av hans forskning på ME (kronisk trötthet).
-
Studera kemi? Låt Farnaz och Mattias inspirera dig
2020-03-24
Farnaz Gahjeri och Mattias Ekelund har båda en bakgrund från Uppsala universitet och framför allt inom ämnen relaterade till kemi.
IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) har intervjuat Farnaz och Mattias för att visa på vad du som kemi-student kan jobba med efter studierna. -
Information till studenter angående Covid-19
2020-03-18
Hej studenter,
Rektor har beslutat att all undervisning och examination ska ske på distans från och med onsdag den 18 mars.
-
Professor Kristina Edström får den äldre Gustaf Adolfsmedaljen
2020-03-16
Fem medarbetare vid universitetet tilldelas den äldre Gustaf Adolfsmedaljen för betydelsefulla insatser. Peter Wallenberg, ordförande i styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, har utsetts till hedersmedlem av Uppsala universitet.
-
Batterier för framtiden - forskning på Uppsala universitet
2020-03-09
Se klippet om vår batteriforskning med bland annat Kristina Edström och Daniel Brandell.
-
Marina Freitag från fysikalisk kemi bryter ny mark inom sensorelektronik
2020-03-05
En ny variant av färgämnessolceller har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Chemical Science. Bakom denna innovation står en forskargrupp från fysikalisk kemi på Uppsala universitet, under ledning av Marina Freitag.
-
Nytt samarbete ska ge svenska batterier i världsklass (NyTeknik)
2020-02-24
Som vi nämnde tidigare i februari så har ett nytt kompetenscenter inom batteriforskning startat här på institutionen för kemi - Ångström. NyTeknik har intervjuat Daniel Brandell om just detta center.
-
Batteries Sweden - ett nytt kompetenscentrum för batteriforskning
2020-02-06
Centrum för svenska batterier, "Batteries Sweden", är ett helt nytt kompetenscentrum för batteriforskning som kommer att starta upp den 6-7 februari. Centret är ett samarbete mellan olika lärosäten och företag och kommer att koordineras av Uppsala universitet med Kristina Edström och Daniel Brandell, på Ångström Advanced Battery Centre, Institutionen för kemi - Ångström, som projektledare.
-
Vinterpromotion – en högtid för doktorer, hedersdoktorer och pristagare
2020-01-22
Foto/bild: Mikael Wallerstedt Promotionen är en examensfest för dem som tagit doktorsexamen under året. Drygt 80 nya doktorer och 17 hedersdoktorer promoveras och flera priser och medaljer delas ut i universitetsaulan 31 januari.
-
Podcast: professor Kristina Edström om fossilfritt samhälle
2020-01-21
Professor Kristina Edström är med i ett extrainsatt avsnitt av Vinnovas podd där hon pratar om batteriernas betydelse i målet att nå ett fossilfritt samhälle.
-
UNT: Nordens största batterilager till Uppsala
2020-01-17
Ett stort batterilager i Gränby ska stötta upp elnätet under kalla månader. I takt med att Uppsala växer ökar elåtgången snabbare än vad nätet klarar av.
-
Forskarskolan SwedNess får förlängd finansiering av SSF
2020-01-17
Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har beslutat att förlänga finansieringen till forskarskolan SwedNess. SwedNess är en forskarskola för neutronspridning som drivs av sex svenska universitet, med Uppsala universitet som koordinator. SwedNess mål är att utbilda doktorander för att utöka Sveriges expertis inom neutronspridning för att kunna utnyttja ESS, European Spallation Source, en anläggning som håller på att byggas i Lund. Finansieringen är på 100 miljoner kronor fram till 2025.
-
Ta en virtuell rundtur i det nya Ångströmlaboratoriet
2020-01-17
Ångströmlaboratoriet byggs ut och även om inflyttningen är planerad först till våren 2022 så kan man redan nu följa med på en virtuell rundtur. Uppsala universitet delar nu ett filmklipp där man får följa med in i en 3D-modell av huvudbyggnaden byggnaden.
-
Professor Leif Hammarström tar emot pris från Inter-American Photocemical Society
2020-01-16
Vi vill gratulera Leif Hammarström för att ha tagit emot "Presidential Award" från organisationen "Inter-American Photochemical Society".
-
Uppmärksammad forskning: Core-level nonlinear spectroscopy triggered by stochastic X-ray pulses
2020-01-13
Forskningen är ett större samarbete med flera internationella universitet där kemi - Ångström representeras av Marcus Lundberg, Jacinto Sá och Mickaël G. Delcey. Forskningen blev nyligen omskriven i EurekAlert!.
-
Uppsatsstöd och DiVA-hjälp på Ångström
2020-01-09
Thesis Production och DiVA Helpdesk från Uppsala universets bibliotek är på plats vid Ångström. Kom förbi om du har frågor eller behöver hjälp med din uppsats eller DiVA-registrering.
Var: Ångströms bibliotek, Ångström Visualisation Lab
När: 15 januari, 13.00-15.00
-
Månadens grundämne - Scandium (Sc) & Helium (He)
2019-12-19
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements
-
Kemi - Ångström med i universitetets pris "Årets mest lovande innovationsprojekt"
2019-12-19
Femton projekt har tilldelats utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt 2019. Med denna utmärkelse vill UU Innovation uppmärksamma lovande innovationsprojekt som startats av eller drivs i samarbete med forskare och studenter vid Uppsala universitet. Utmärkelsen delades ut vid ett evenemang i Humanistiska teatern den 9 december.
-
Halverad klimatpåverkan från elbilsbatterier
2019-12-17
Elbilarnas batterier har betydligt lägre klimatpåverkan än vad man tidigare har antagit, visar en ny batteristudie från IVL Svenska Miljöinstitutet.
-
Sina Wrede från fysikalisk kemi vinner pris för sin masteruppsats
2019-12-16
Sina Wrede från fysikalisk kemi tog emot Kemiska sällskapet i Uppsalas stora pris för bästa examensarbete på masternivå (inom Teknat) under nobelföreläsningarna i fredags. Stort grattis från alla oss på kemiska sektionen.
-
Kristina Edström i Malou efter tio - ”Bilar blir som ankungar som följer sin ankmamma”
2019-12-12
Framtiden är fossilfri, eldriven och robotstyrd. Kristina Edström, professor i kemi, är en av världens ledande forskare inom ett område som kommer att vara hjärtat i vår nya uppladdningsbara vardag – batterier.
3.5 miljarder till forskning behövs för Sverige och framtiden
2019-11-07
En rejäl satsning på forskning och forskningsinfrastruktur krävs om Sverige ska fortsätta vara en ledande kunskapsnation som bidrar till utveckling och en hållbar värld. Och politiken bör utformas så att kvalitet gynnas och lärosätenas handlingsfrihet garanteras. Detta framhåller Uppsala universitets i ett inspel till regeringens kommande forskningspolitik.
Under 2020 väntas regeringen presentera en ny forskningsproposition med målet att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. Till det arbetet har lärosätena och andra aktörer ombetts komma med inspel.
I Uppsala universitets inspel, som idag skickats till regeringen, framhålls att en satsning motsvarande en ramökning på 3.5 miljarder är nödvändig. Betydelsen av lärosätenas handlingsutrymme samt kvalitet och långsiktighet i politiken betonas.
- Vi har idag stora samhällsutmaningar som kräver nya lösningar på komplicerade frågor. Forskning behövs mer än någonsin, den skapar förändringskraft och utveckling i samhället och ökar vår beredskap för framtiden. Det behövs en rejäl satsning både på forskning av hög kvalitet och på den forskningsinfrastruktur som är nödvändig för genomförandet. Det är en ödesfråga för framtiden, säger rektor Eva Åkesson.
Dokumentet beskriver vad universitetet anser är viktigt i forskningspolitiken för att ge lärosätena de bästa förutsättningarna att bidra till målen och vad en satsning bör prioritera:
- Ge lärosätena goda förutsättningar
- Stärk forskning av högsta kvalitet och relevans
- Utveckla nationell och internationell forskningsinfrastruktur
- Prioritera högre utbildning för samhällets kompetensförsörjning
Den ökade ramen bör prioritera:
- Ökat basanslag med en miljard, fritt från krav på medfinansiering, samt säkerställda projektanslag vid Vetenskapsrådet.
- 1.5 miljarder till forskning i form av nya strategiska forskningsområden för att möta nationella och globala samhällsutmaningar.
- En miljard till forskningsinfrastruktur, t ex SciLifeLab.
Läs hela inspelet på https://www.uu.se/om-uu/vision-mal-strategier/