Ny upptäckt ska ta metal additive manufacturing till nästa nivå

2019-09-23

Additive Manufacturing är en teknik där du använder en dator för att skapa komplexa mönster. En av de stora utmaningarna är att kunna använda denna teknik för att skapa metallobjekt med hjälp av metallpulver.

Nu har Graphmatech, en startup från Kemi - Ångström, gjort stora framsteg för att lösa denna utmaning, Graphmatech är sen tidigare mest känt för "Aros Graphene".

Mamoun Taher, forskare vid institutionen för kemi - Ångström, VD och grundare av Graphmatech säger följande om den senaste upptäckten.

”Att vara VD för det snabbväxande Graphmatech har aldrig hindrat mig från att vara på labbet och göra innovativa och nytänkande experiment. En sen eftermiddag åkte jag till laboratoriet med avsikt att undersöka påverkan av ett grafenbaserat material på de magnetiska egenskaperna hos metallpulver. Ett oväntat beteende hos metallpulvret observerades efter behandling med det grafenbaserade materialet. Drömmarna om observationerna gjorde så att jag vaknade tidigt nästa morgon och fick mig att köra till Uppsala universitet för att undersöka resultaten från igår kväll.

Resultaten diskuterades omedelbart med vår samarbetspartner vid Uppsala universitet, professor Ulf Jansson, ordförande, programprofessor för oorganisk kemi och ledare för Additive Manufacturing Program vid Uppsala universitet i Sverige".

”När jag såg proverna och resultaten sa jag omedelbart till Dr. Taher att detta har potential att lösa en stor utmaning inom metallpulverindustrin och främst för metal additive manufacturing. Och detta visade sig sedan vara rätt! Multifunktionaliteten av det grafenbaserade tillsatsmedlet möjliggör flera lösningar av olika utmaningar inom metallpulverindustrin, och vi är angelägna om att fortsätta vår forskning", säger Ulf Jansson.

Fortsatt forskning och utveckling av materialet pågår mellan Graphmatech och Ulf Janssons grupp här på kemi - Ångström.