Internationella ME-dagen 12 maj

2019-05-10

Tidigare i år så kunde vi berätta att Jonas Bergquist på institutionen för kemi - BMC öppnar det första forskningscentrumet (finansierat av OMF) för sjukdomen ME/CFS i Sverige. Vi vill även passa på att lyfta den internationella ME-dagen som är på söndag.

RME heter det svenska riksförbundet för ME-patienter och på söndag kommer de att ställa ut hundratals tomma skor runt om i landet för att symbolisera ME-patienter som på grund av sjukdomen inte kan vara på plats.

Så här skriver RME om den internationella ME-dagen:
Att miljoner saknas syftar på alla människor som på grund av sjukdomen saknas från sina arbeten, skolor, sociala liv, familjer och från livet generellt – samtidigt som miljontals kronor saknas till biomedicinsk forskning och utbildning av läkare. Drabbade, anhöriga och andra engagerade samlas därför för att protestera mot bristen på vård, kunskap och finansiering. Kampanjen drivs av nätverket #MEAction och i år kommer aktioner ske i fler än 100 städer världen över. Tiotusentals förväntas även att delta virtuellt i kampanjen.

Gemensamt för alla aktioner är att skor placeras ut med tillhörande historier från sjuka som inte kan delta på plats. Tal och patientberättelser kommer att lyftas fram av drabbade och anhöriga.

Delta gärna och sprid budskapet på sociala medier med hashtag: #MillionsMissing, #MillionsMissingSweden, #MillionsMissingSpeakOut, #canyouseeMEnow och #svMECFS.

Jonas Bergquist's hemsida för ME/CFS hittar ni här.

Läs pressmeddelandet från RME här.