Månadens grundämne
2019-02-08
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
För att fira det periodiska systemet så kommer vi att publicera ett eller flera grundämnen som har hittats av svenska forskare varje månad. Vi kommer att börja med ämnen hittade för länge sedan och ta oss tillbaka till modern tid.
Som första grundämne så har vi Kobolt (Co) som hittades först av Georg Brandt år 1735. Brandt var verksam som forskare inom kemi på Uppsala Universitet, vilket gör detta extra speciellt.
Fler nyheter
-
SUNRISE selected for European large-scale research initiative
2019-02-19
The SUNRISE project for a coordination and support action (CSA) has been successfully selected by the European Commission as one of the six candidates for a European large-scale research initiative.
Leif Hammarström, professor in Physical Chemistry, will coordinate Uppsala University's part in the project. -
Fem svenska lärosäten visar upp Sverige som forskningsnation
2019-02-14
Denna vecka åker representanter från fem svenska lärosäten till USA för att i samarbete med svenska ambassaden i Washington arrangera en heldag om svensk forskning och högre utbildning för amerikanska intressenter.
-
Symposium of the Swedish Consortium for Artificial Photosynthesis
2019-02-12
Torsdagen den 21 februari så kommer det att hållas ett symposium för the Swedish Consortium for Artificial Photosynthesis i samband med den disputation som hålls den 22 februari.
-
Ledig tjänst: Forskare i färgämnessensiterade solbränsleceller med molekylära katalysatorer
2019-02-11
Forskare i färgämnessensiterade solbränsleceller med molekylära katalysatorer
-
Månadens grundämne
2019-02-08
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
-
Solbränsleforskningen finalist i kampen om stor forskningssatsning från EU
2019-02-06
Forskningen om solbränslen (förnybara bränslen från solenergi) har chans att få del av en jättesatsning från EU. Uppsala universitet är den svenska parten i projektet SUNRISE som nu har fått ett år på sig att visa att det finns bra förutsättningar att hitta samarbetsformer som kan leda till stora framsteg.
-
Ledig tjänst: Doktorand i organisk kemi
2019-02-01
-
Ledig tjänst: Postdoktor i Fysikalisk kemi med fokus på Perovskit solceller
2019-01-31
Postdoktor i Fysikalisk kemi med fokus på Perovskit solceller
-
Celsius-Linné-föreläsningar 2019: Klimatförändringar, koldioxidlagring och människans hälsa
2019-01-30
Torsdagen den 7 februari är det åter dags för Celsius-Linné-föreläsningarna med efterföljande symposium. Då kommer två av världens främsta forskare till Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet för att berätta om kopplingen mellan deras forskning och aktuella frågor om våra liv och vår samtid. Årets föreläsare är geologen Martin Blunt och mikrobiologen tillika toxikologen Linda S. Birnbaum.
-
Ledig tjänst: Forskare i konstgjord kvävefixering
2019-01-28
-
Vinterpromotionen 2019
2019-01-25
Idag avfyrades återigen kanonerna för att fira de doktorander som tagit examen vid Uppsala Universitet. Från kemi - Ångström så var det Henrik Stegeby och Rabia Ayub som fick äran att ta emot diplom, ring och krans. Sravani Musunuri från analytisk kemi var också på plats.
-
Ny metod för att utvinna vätgas framtagen på Ångström
2019-01-25
En forskargrupp ledd av Peter Lindblad och Gustav Berggren har skapat ett nytt artificiellt enzym som kan påverka och fungera tillsammans med levande cellers metabolism. Tanken är att dessa artificiella enzymer ska kunna utnyttja cellernas energiproduktion och därmed producera vätgas från solenergi.
-
Lediga tjänster inom bioinformatik
2019-01-25
-
Ledig tjänst: Universitetslektor i kemi med inriktning mot fotoelektronspektroskopi
2019-01-24
Universitetslektor i kemi med inriktning mot fotoelektronspektroskopi
-
Orsak funnen till extrem mängd mutationer i tumörer
2019-01-22
Forskare vid Umeå universitet och Uppsala universitet har för första gången lyckats ge en förklaring till varför en mutation som orsakar en förändring i proteinet som bygger halva vår arvsmassa leder till extremt stora mängder mutationer hos tumörer.
-
Ledig tjänst: Doktorand i kemi med inriktning mot Li-jonbatterier för elfordon
2019-01-21
Doktorand i kemi med inriktning mot Li-jonbatterier för elfordon
-
Ledig tjänst: Postdoktor i kemi med inriktning mot chemical vapor deposition (CVD)
2019-01-18
Postdoktor i kemi med inriktning mot chemical vapor deposition (CVD)
-
Inkomna bidrag för december 2018
2019-01-11
Vi får in en viss mängd bidrag varje månad från olika aktörer, stora som små. För december 2018 så är det följande som fått bidrag.
-
Forskning som det pratats om under 2018
2018-12-21
Så här i slutet av året är det populärt med topplistor av olika slag. Uppsalaforskare förekommer på flera olika listor över forskning som uppmärksammats på olika sätt under året som gått.
-
Mest citerade forskarna år 2018
2018-12-12
Universitetslektor Gerrit Boschloo från fysikalisk kemi är en av de mest citerade forskarna i världen enligt en lista skapad av Clarivate Analytics.
-
Attraktivt innovationsprojekt 2018
2018-12-10
Två projekt vid institutionen för kemi - Ångström blev tilldelade varsitt pris vid årets tillställning av "Attraktivt innovationsprojekt 2018".
-
Kristina Edström tilldelad Rudbeckmedaljen
2018-12-05
Rudbeckmedaljen tilldelas i år professorerna Per Artursson, Kristina Edström och Lars Engwall, medan Linnémedaljen tilldelas professor Leif Andersson. Medaljerna delas ut vid vinterpromotionen den 25 januari nästa år.
-
Kemisten med koll på molekylers tillstånd
2018-12-05
Hur kan proteiner påverkas så att de pekar i en och samma riktning? Och vad har proteiners interaktioner för roll inom biologin? Biokemisten Erik Marklund använder datorberäkningar för att avslöja dynamiken mellan livsavgörande molekyler.
-
Högnivåmöte på KTH planerar för att alla transporter elektrifieras
2018-12-03
– Vi är några år före revolutionen då alla transporter elektrifieras. Ungefär som inför övergången från propellerplan till jetmotorer eller som strax före då alla mobiltelefoner blev smarta telefoner. Plötsligt bara händer det.
-
Förslaget Plan S (Open Access) får motstånd av ledande forskare
2018-11-27
Sciencebusiness har skrivit en artikel om det nya "Plan S"-förslaget som förväntas få genomslag år 2020. I artikeln så lyfts det fram en del kritik som riktats mot förslaget. Lynn Kamerlin på institutionen för kemi - BMC ger sin syn på "Plan S".
-
Svensk-franska synergier till grön batteriproduktion
2018-11-20
För att klara omställningen i transportsektorn krävs det gröna batterier. Här kan Europa gå i täten med Sverige i framkant. Batteriproduktion är också en av delarna i det svensk-franska samarbetet för innovation som inleddes 2017.
-
The Future of Batteries workshop - preparing a European initiative on future battery technologies
2018-11-14
The Future of Batteries workshop aimed to engage the research community and industry in preparing a Flagship initiative on future battery technologies. It presented the state of play in the preparation of this initiative and encouraged stakeholders into a dialogue on the technological priorities that it should address.
-
Nya bilder ökar förståelsen av fotosyntesen
2018-11-08
I en ny studie publicerad i tidskriften Nature visar ett internationellt forskarlag bilder av det proteinkomplex som spjälkar vatten till vätejoner och syre i fotosyntesen. Bilderna kan hjälpa forskare att förstå den komplicerade vattenspjälkningsmekanismen och öppna upp för utvecklingen av effektiva och prisvärda system för att framställa solbränslen.
-
Nya Testa Center öppnas för forskning och utbildning
2018-10-24
Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare möjlighet att testa biologiska processer i större skala och studenterna viktiga erfarenheter av industriella processer, vid nyinvigda Testa Center i Uppsala.
-
Forskningsanslag: 28,1 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
2018-10-17
Cesar Pay Gómez var medsökande till ett projekt som tilldelades 28 100 000 kronor under fem år från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
-
Medel till utveckling av instrument, metod och tekniker
2018-10-12
Uppsala universitet får bidrag till tre projekt i Stiftelsen för strategisk forsknings utlysning för utveckling av instrument, metod och tekniker som ger förutsättningar för framtida, avancerad forskning och innovation.
-
Nobelpriset i kemi 2018
2018-10-03
2018 års Nobelpris har delats ut inom kemi och det gick till Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter.
Frances H. Arnold är den femte kvinnan att bli tilldelad Nobelpriset i kemi.
-
Kemins dag
2018-09-27
En dag (20 oktober) om livsviktig kemi. I utställningen Drömmen om det exakta berättas det om hur kemiämnet flyttade in på universiteten på 1800-talet. Kom till Gustavianum och hör mer om svenska grundämnen, uppfinningar och spännande laborationer.
-
Nytt biomedicinskt samarbete med Kina
2018-09-17
Den 14 juni invigdes på Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet ett samarbete med det kinesiska företaget USUN Biotechnology och Jiangyin Hi-Tech Industrial Development Zone.
-
Daniel Brandell får det Bergstedtska priset
2018-09-04
Kungl. Vetenskaps-Societeten delar idag vid en ceremoni i Museum Gustavianum i Uppsala ut det Bergstedtska priset till en mycket värdig mottagare, professor Daniel Brandell.
-
Kristina Edström får KTH:s stora pris
2018-06-20
Kemiprofessorn och den världsledande batteriforskaren får KTH:s stora pris 2018. Genom hennes forskning har världen kommit närmare en lösning när det gäller energilagring. Hon har också ett stort engagemang när det gäller att inspirera och vägleda unga och lovande forskare.
-
Internationell konferens om fotosyntes
2018-06-18
Tillgång till förnyelsebar energi är nödvändigt för att klara framtidens energiförsörjning. Världen måste hitta ett sätt att ersätta de fossila bränslena. Bränslen som kan produceras direkt från solenergi, antingen genom naturens fotosyntes eller på konstgjord väg, är en väg framåt mot ett fossilfritt energisystem. Konferensen pågår från den 25 till den 28 juni vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
-
Avtalet med Elsevier sägs upp
2018-06-12
Efter 20 år säger de svenska forskningsbiblioteken upp avtalet med det stora vetenskapliga förlaget Elsevier. Anledningen är att förlaget inte tillgodoser kraven på öppen tillgång.
-
Uppsala universitet tillbaka på topplistan i ny världsrankning
2018-06-04
Uppsala universitet är tillbaka på topp-100-listan när Times Higher Education publicerar sin nya rankningslista World Reputation Ranking 2018. Uppsala universitet placerar sig i intervallet 91-100 på listan.
-
Framtidens energibärare
2018-06-01
Foto/bild: Mikael Wallerstedt Med inspiration från naturen har forskare har utvecklat en ny metod att framställa vätgas ur bakterier. De använder biologiska ”vätgasfabriker” som modifieras i laboratoriet.
-
En ny generation grafen utvecklas av forskare
2018-05-08
Materialet grafen har många fantastiska egenskaper, men hittills har det varit svårt att använda i stor skala inom industrin, eftersom det förlorar sina egenskaper och går tillbaka till ursprungsformen grafit. Forskaren Mamoun Taher har utvecklat en ny form av grafen, som kan lösa problemen.
-
Han vill ge nya perspektiv på lärande
2018-03-14
Passionen för kemi tog honom en gång från andra sidan jordklotet till Europa. Men idag är Felix Ho lika starkt engagerad i högskolepedagogiska frågor som i forskning.
– Om jag kan överbrygga gapet mellan ämnesforskning och forskning i ämnesdidaktik, är jag superglad. -
Vetenskapsrådets anslag till 7 forskningsprojekt inom kemin
2017-11-06
Den 31 oktober offentliggjorde Vetenskapsrådet (VR) sina beslut rörande beviljade forskningsbidrag inom Naturvetenskap och teknikvetenskap för 2017. 7 stycken av de totalt 325 beviljade projekten återfinns inom Kemiska sektionen på Uppsala universitet.
-
"Kapplöpning om att skapa bättre solceller"
2017-11-03
NyTeknik skriver om "en pågående intensiv kapplöpning om att skapa allt bättre solceller, där ett 50-tal forskare på Uppsala universitet arbetar för att slå två olika världsrekord i verkningsgrad".
-
3 av 16 av Energimyndighetens beviljade projekt inom ”Nydanande energiforskning” återfinns på Kemi – Ångström
2017-11-01
Leif Hammarström, Haining Tian och Henrik Ottosson, på Fysikalisk kemi resp. Molekylär biomimetik, Molekylär oorganisk kemi, på Institutionen för kemi - Ångström, utgör 3 av de 16 forskare vars forskning har blivit beviljade pengar från Energimyndigheten som "nydanande projekt för ett hållbart energisystem".
-
Masterstudent i kemi del av vinnande lag i internationell biosensortävling
2017-10-06
Anna Blasi, student i masterprogrammet i kemi med inriktning mot bio- och nanomaterial, var en utav de studenter från Uppsala som vann pris för mest kreativa design i den internationella biosensortävlingen SensUs som gick av stapeln den 8-9 september i Eindhoven, Nederländerna.
-
Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréuspris till Sascha Ott
2017-08-29
Kungl. Vetenskaps-Societeten delar idag vid en ceremoni i Museum Gustavianum ut Thuréuspriset med en prissumma på 100 000 kr. Priset går i år till Prof. Sascha Ott, professor i molekylär syntetisk kemi vid Institutionen för kemi - Ångström.
-
Nanomaterial för miljövänlig vätgasproduktion
2017-06-13
Haining Tian, Institutionen för kemi - Ångström, arbetar tillsammans med C. Moyses Araujo, Institutionen för fysik - Ångström, på ett kostnadseffektivt och miljövänligt nanomaterial för vätgasproduktion från vatten med hjälp av solenergi och billiga fotokatalytiska material.
-
Perovskit: solcellsforskarnas nya favoritmaterial
2017-03-29
Tidskriften Forskning & framsteg har besökt Ångströmlaboratoriet och träffat solcellsforskarna Erik Johansson och Malin Johansson från Fysikalisk kemi.
-
Kristina Edström utnämnd till hedersdoktor
2017-03-13
Foto: Thor Nielsen
Kristina Edström, strukturkemi, utnämndes till hedersdoktor vid NTNU i Trondheim i samband med en ceremoni den 10 mars.
Månadens grundämne
2019-02-08
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
För att fira det periodiska systemet så kommer vi att publicera ett eller flera grundämnen som har hittats av svenska forskare varje månad. Vi kommer att börja med ämnen hittade för länge sedan och ta oss tillbaka till modern tid.
Som första grundämne så har vi Kobolt (Co) som hittades först av Georg Brandt år 1735. Brandt var verksam som forskare inom kemi på Uppsala Universitet, vilket gör detta extra speciellt.