Två av institutionens startups återigen på Ny Tekniks 33-lista över lovande unga företag

2022-11-10

NyTeknik 33-listan​Varje år listar Ny Teknik de mest innovativa och lovande unga svenska nystartade teknikföretagen för året i något som kallas "33-listan". I år finns återigen två företag grundade av forskare vid Institutionen för kemi - Ångström med på listan: Peafowl Plasmonics och Altris – för andra respektive tredje året i rad!

AltrisAltris grundades 2017 av bland andra Reza Younesi, William Brant, Ronnie Mogensen och Tim Nordh inom forskningprogrammet för strukturkemi. De tillverkar katodmaterial för natriumjonbatterier på ett kostnadseffektivt sätt. Eftersom det här är Altris tredje gång på listan är de nu listade som ett "guldföretag".

Peafowl PlasmonicsPeafowl Plasmonics grundades 2018 av Jacinto Sá, tillsammans med Cristina Paun, inom forskningsprogrammet för fysikalisk kemi, för att kommersialisera världens första direkta plasmoniska solcell, med applikationer i självdrivna dynamiska fönster och integrerad strömförsörjning för smarta sensorer och elektroniska enheter.

Läs mer om nyheten på Uppsala universitets centrala hemsida.

Se även länk till listan på Ny Tekniks hemsida (bakom en betalvägg), samt en kortare sammanfattning på Ny Tekniks Insight

Fler nyheter

Senast uppdaterad: 2023-10-04