Nyheter från Kemiska sektionen
-
Batteriforskning är en viktig pusselbit för att kunna ställa om till förnybar energi och ett mer hållbart samhälle
2021-03-25
Batteriforskning är en viktig pusselbit för att kunna ställa om till förnybar energi och ett mer hållbart samhälle. Prof. Daniel Brandell och Prof. Kristina Edström vid Institutionen för kemi – Ångström ingår i Nordens största forskargrupp inom området. Här forskas det om framtidens batterier – som bland annat kan användas för att driva fordon och lagra energi.
-
Utökad KAW-finansiering till Helena Danielsons och Ylva Ivarssons covid-19-forskning
2021-03-23
I mars 2020 lanserade SciLifeLab ett nationellt covid-19-forskningsprogram tillsammans med Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW). Nu förlängs och utökas programmet, med ytterligare 50 miljoner kronor från KAW. Prof. Helena Danielson och Prof. Ylva Ivarsson vid Institutionen för kemi - BMC, Biokemi, tillhör de som fått förlängt anslag.
-
Prof. Adolf Gogoll har undersökt Alfred Nobels kemikalieflaskor
2021-03-04
Vad hade Alfred Nobel egentligen i sina glasflaskor? Prof. Adolf Gogoll, vid forskningsprogrammet för Organisk kemi vid Institutionen för Kemi - BMC, har hjälpt Nobel Prize Museum och Riksantikvarieämbetet att analysera innehållet i 43 gamla kemikalieflaskor som kommer ifrån Alfred Nobels laboratorier.
Sara Norrehed, Riksantikvarieämbetet, Prof. Adolf Gogoll, Institutionen för Kemi - BMC
samt Margrit Wettstein, Nobel Prize Museum. Foto: Dan Lepp -
Kemiska Sällskapet Stora Pris för bästa examensarbete till Evelyn Coenen
2021-03-03
Kemiska Sällskapet i Uppsalas delar ut pris för bästa examensarbete inom kemi, och 2020 går priset glädjande nog till den holländska Erasmus-studenten Evelyn Coenen. Evelyn gjorde sitt examensarbete i Prof. Jonas Bergquist grupp inom Analytisk kemi vid Institutionen för kemi - BMC, Uppsala Universitet. Hennes handledare var Kumari Ubhayasekera.
-
Så kan miljövänligare vätgas framställas
2021-02-12
Vätgas för energianvändning kan utvinnas miljövänligt ur vatten och solljus med hjälp av fotokatalytiska sammansatta polymernanopartiklar som utvecklats av Haining Tians forskargrupp, inom forskningsprogrammet Fysikalisk kemi, på Institutionen för kemi - Ångström.
-
Nya ledtrådar till hur coronaviruset tar sig in i våra celler
2021-02-10
Det är fortfarande inte utrett precis hur viruset Sars-CoV-2 tar sig in i celler. Prof. Ylva Ivarssons forskargrupp på Institutionen för kemi - BMC, Biokemi, har i experiment testat potentiella bindningsställen hos virusreceptorer som föreslagits av en annan forskargrupp.
-
Christine Dyrager invald i ChemMedChems Early‐Career Advisory Board (ECAB)
2021-01-15
Christine Dyrager, biträdande universitetslektor inom Organisk kemi på Institutionen för kemi - BMC, har blivit invald som en utav 12 unga forskare i ChemMedChem:s Early‐Career Advisory Board (ECAB).
-
Här skapas framtidens bilbatterier
2021-01-02
"Intresset för elfordon ökar – men batterierna behöver bli bättre. Nu görs en europeisk storsatsning på forskning om batterier, och en viktig plats för det är Uppsala universitet."
-
Prof. Jan Kihlberg är årets mottagare av Ulla och Stig Holmquists pris
2020-11-25
Prof. Jan Kihlberg, vid Institutionen för kemi - BMC, Organisk kemi, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi 2020. Han belönas för sina banbrytande insatser inom området kolhydratkemi och dess tillämpningar för biomedicinska ändamål.
-
Nu är det klart: "Vår" kemist Anders Hagfeldt blir ny rektor
2020-11-23
Foto: Mikael Wallerstedt Det slutliga beskedet rörande rektorstillsättningen som vi väntat på sedan juni, då rekryteringsgruppen och konsistoriet beslutade att Prof. Anders Hagfeldt skulle utses till ny rektor, har nu kommit: Den 20 november beslutade Regeringen att Anders Hagfeldt anställs som ny rektor för Uppsala universitet fr.o.m. den 1 januari 2021.
-
Nytt beläggningsmaterial för halvledare - ett steg närmare målet att producera bränsle från solljus
2020-11-19
Vätgas och metanol produceras idag främst från fossila källor, som olja eller naturgas. Ett mer miljö- och klimatvänligt alternativ är att framställa dessa ämnen från vatten och koldioxid med hjälp av hållbar el. Prof. Sascha Ott med medarbetare vid Syntetisk molekylkemi har nu tagit fram ett nytt material som behövs i processen - genom att använda solljus som ett komplement till el. Studien är publicerad i tidskriften Nature Communications.
-
Phabian-priset för bästa doktorsavhandling 2020 till Malin Källsten
2020-11-12
Alumnen Malin Källsten, tidigare doktorand i analytisk kemi vid Institutionen för kemi - BMC och som disputerade i mars i år, har fått mottaga årets Phabian-pris för bästa doktorsavhandling av Apotekarsocieteten.
-
Lynn Kamerlin tilldelas Thuréus-priset av Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala
2020-11-06
Kungl. Vetenskaps-societeten i Uppsala har beslutat att dela ut Thuréus-priset inom den naturhistorisk-medicinska klassen till Prof. Lynn Kamerlin vid Institutionen för kemi - BMC.
-
Kristina Edström får guldmedalj av Kungl. Ingenjörsvetenskaps-akademien
2020-10-21
Kristina Edström, batteriforskare och professor i oorganisk kemi vid institutionen, är en av fyra guldmedaljörer när Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) delar ut 2020 års utmärkelser för framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle.
-
Solcellsforskning på Ångström i fokus
2020-10-19
Professor Jacinto Sá och Cristina Paun har tillsammans skapat företaget Peafowl Solar Power, deras huvuduppgift är att skapa så effektiva solceller som möjligt, utan att kompromissa med utseendet. Det har lett till världens första transparenta solcell.
-
Årets doktorspromotion blir annorlunda
2020-10-12
Årets vårpromotion, som blev framflyttad på grund av coronapandemin, kommer att hållas den 13 november, coronasäkrad. Ceremonin kommer att ske i tre omgångar, på en och samma dag, och allt streamas i realtid.
-
Hållbarhetsarbete i laboratorium - Forskningsprogrammet Syntetisk molekylkemi visar vägen
2020-10-09
Programmet Syntetisk molekylkemi (SMC) forskar inte endast på lösningar för förnybar energi, utan forskarna använder sig också av hållbara metoder när de arbetar i laboratorierna.
Under det senaste året har forskare på Syntetisk molekylkemi gjort stora ansträngningar för att optimera användningen av labresurser. -
Framtidens lastbil drivs med solceller
2020-10-07
Solceller på lastbilar för minskade koldioxidutsläpp är ett av de samverkansprojekt som Vinnova satsar på inom utmaningsdriven innovation. Erik Johansson, professor vid institutionen för kemi – Ångström, leder projektet.
-
Tre företag kopplade till Kemi - Ångström bland Sveriges bästa startups enligt Ny Teknik
2020-09-14
Varje år listar Ny Teknik de mest innovativa och lovande unga teknikföretagen för året. Och i år finns hela TRE företag som grundats av forskare vid Institutionen för kemi - Ångström med på listan: Dels Peapowl Solar Power och Altris som är nya på listan för i år, och dels Graphmatech som var med på listan även 2019.
-
Nu startar Europas storskaliga batteriforskningsinitiativ
2020-09-10
Nu drar den europeiska forskningssatsningen Battery 2030+ igång. Syftet är att göra Europa världsledande inom utveckling och produktion av framtidens batterier. Dessa behöver få större lagringskapacitet, längre livslängd, bli säkrare och miljövänligare än dagens batterier för att lättare klara omställningen till ett mer klimatneutralt samhälle. Projektet leds från Uppsala universitet.
-
ERC Starting Grant för utveckling av nya beräkningstekniker
2020-09-07
Chao Zhang, biträdande lektor i strukturkemi tilldelades ERC StG 2020 från European Research Council. Hans projekt DeepProton handlar om utveckling av nya beräkningstekniker för modellering av elektrifierade metalloxid-nanostrukturer i elektrokemiska system.
Grattis Chao!
-
Forskningssamarbete skapar förutsättningar för att bygga bättre batterier
2020-06-15
Daniel Brandell, professor i strukturkemi på den kemiska sektionen, får 10 miljoner kronor för forskning om återuppladningsbara batterier. Totalt sex projekt från svenska universitet tilldelas 10 miljoner kronor vardera inom Stiftelsen för strategisk forsknings (SSF) svensk-taiwanesiska samarbetsavtal.
-
Artikel: Sveriges Natur - Bit för bit – här läggs pusslet till framtidens solceller
2020-06-11
Gerrit Boschloo medverkar i ett projekt som ska hitta framtidens solceller, Sveriges Natur har pratat med Professor Marika Edoff om projektet.
-
Ny metod ger mer precis information om enkla molekyler
2020-05-25
Genom att använda röntgenabsorption vid studier av kvävgas, och utgå ifrån en jon istället för ifrån en neutral molekyl kan man få ut mycket mer detaljerad information. Det går att göra djupare analyser än vad etablerade ESCA-metoden har gett möjlighet till. Det visar en ny studie från bland andra Uppsala universitet och som publiceras i Physical Review Letters.
-
Årets pedagogiska pris till Mikael Widersten på BMC
2020-05-20
Årets pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till pedagogik, statsvetenskap, kirurgi och kemi.
De pedagogiska pristagarna nomineras av studenter och kollegor. De slutliga pristagarna utses av rektor efter förslag från en beredningsgrupp som består av åtta lärare och åtta studenter. I år inkom 144 nomineringar. Prissumman är 20 000 kronor. -
Radio: Så fångas koldioxid med växter som modell
2020-05-11
Professorerna Leif Hammarström och Peter Lindblad deltog nyligen i ett radioinslag om konstgjord fotosyntes. I inslaget diskuteras bland annat en ny teknik som forskarna har börjat använda.
-
Ny distanskurs om batterier tillgänglig för sommaren - Batterier för elektromobilitet
2020-05-08
I och med den COVID-situation som världen befinner sig i så jobbar många hemifrån och det öppnar upp för kurser från distans. En kurs som efterfrågats av såväl allmänheten som studenter är en kurs om batterier för elfordon.
-
Flera bidrag till kemi - BMC för forskning om COVID-19
2020-05-08
Helena Danielson och Ylva Ivarsson på kemi - BMC har mottagit flera bidrag för att bedriva forskning om viruset COVID-19. Bidragsgivare är SciLifeLab och Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF).
-
Kemi - Ångströmforskare bakom brandsäkert batteri
2020-04-29
Ett hållbart samhälle kräver hållbara, säkra och kostnadseffektiva batterier. Nu har utvecklingsbolaget Altris tillsammans med forskare vid Institutionen för kemi - Ångström och battericellsbolaget LiFeSiZE knäckt koden.
-
Uppsala universitet hjälper Akademiska sjukhuset med skyddsutrustning
2020-04-14
Hundratals skyddsvisir, munskydd, skyddsglasögon, skyddsförkläden och handsprit från universitetet levererades på fredagseftermiddagen till Akademiska sjukhuset efter larmcentralens akuta brist på viss skyddsutrustning inför helgen.
-
Intervju: Jonas Bergquist om sin ME-forskning: ”Jag är hoppfull”
2020-04-09
Professor Jonas Bergquist vid analytisk kemi har medverkat i en intervju med tidningen Vårdfokus. De pratar bland annat om Jonas ME/CFS-center som han bedriver jämsides två andra universitet (Harvard och Stanford University).
-
Distansundervisning på schemat
2020-04-07
Efter coronavirusets utbrott och regeringens rekommendationer om distansundervisning, har Uppsala universitet från och med 18 mars ställt om till undervisning på distans. En av dem som jobbar mycket med nätbaserade och digitala verktyg i undervisningen är Felix Ho, universitetslektor vid institutionen för kemi - Ångström. Här berättar han om styrkor och svagheter med omställningen.
-
Forskare på kemi - Ångström med i världskänd forskning om mindre giftigt blått färgämne
2020-04-06
Jacinto Sá från fysikalisk kemi är en av forskarna som är involverade i att hitta ett mindre giftigt blått färgämne. Forskningen har spridit sig snabbt över världen och det har skrivits artiklar i ansedda tidningar som NY Times.
-
Jasmine Gardner på kemi -BMC är med och knäcker coronasmittans gåta – med hjälp av superdatorer
2020-04-06
En grupp forskare på Uppsala universitet och institutionen för kemi - BMC har tagit sig an covid-19 och försöker att hitta lösningar med hjälp av så kallade "superdatorer". SVT har skrivit en artikel om detta och gjort ett kortare inslag med Jasmine Gardner från Biokemi.
-
Haining Tian får stort pris för sin forskning
2020-04-02
Varje år så delar Göran Gustafssons stiftelser ut flera pris, varav ett som de kallar det stora priset.
-
Jonas Bergquist på kemi - BMC med i Sofias Änglar
2020-03-26
Professor Jonas Bergquist har nyligen medverkat i TV-programmet Sofias Änglar med anledning av hans forskning på ME (kronisk trötthet).
-
Studera kemi? Låt Farnaz och Mattias inspirera dig
2020-03-24
Farnaz Gahjeri och Mattias Ekelund har båda en bakgrund från Uppsala universitet och framför allt inom ämnen relaterade till kemi.
IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) har intervjuat Farnaz och Mattias för att visa på vad du som kemi-student kan jobba med efter studierna. -
Information till studenter angående Covid-19
2020-03-18
Hej studenter,
Rektor har beslutat att all undervisning och examination ska ske på distans från och med onsdag den 18 mars.
-
Professor Kristina Edström får den äldre Gustaf Adolfsmedaljen
2020-03-16
Fem medarbetare vid universitetet tilldelas den äldre Gustaf Adolfsmedaljen för betydelsefulla insatser. Peter Wallenberg, ordförande i styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, har utsetts till hedersmedlem av Uppsala universitet.
-
Batterier för framtiden - forskning på Uppsala universitet
2020-03-09
Se klippet om vår batteriforskning med bland annat Kristina Edström och Daniel Brandell.
-
Marina Freitag från fysikalisk kemi bryter ny mark inom sensorelektronik
2020-03-05
En ny variant av färgämnessolceller har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Chemical Science. Bakom denna innovation står en forskargrupp från fysikalisk kemi på Uppsala universitet, under ledning av Marina Freitag.
-
Nytt samarbete ska ge svenska batterier i världsklass (NyTeknik)
2020-02-24
Som vi nämnde tidigare i februari så har ett nytt kompetenscenter inom batteriforskning startat här på institutionen för kemi - Ångström. NyTeknik har intervjuat Daniel Brandell om just detta center.
-
Batteries Sweden - ett nytt kompetenscentrum för batteriforskning
2020-02-06
Centrum för svenska batterier, "Batteries Sweden", är ett helt nytt kompetenscentrum för batteriforskning som kommer att starta upp den 6-7 februari. Centret är ett samarbete mellan olika lärosäten och företag och kommer att koordineras av Uppsala universitet med Kristina Edström och Daniel Brandell, på Ångström Advanced Battery Centre, Institutionen för kemi - Ångström, som projektledare.
-
Vinterpromotion – en högtid för doktorer, hedersdoktorer och pristagare
2020-01-22
Foto/bild: Mikael Wallerstedt Promotionen är en examensfest för dem som tagit doktorsexamen under året. Drygt 80 nya doktorer och 17 hedersdoktorer promoveras och flera priser och medaljer delas ut i universitetsaulan 31 januari.
-
Podcast: professor Kristina Edström om fossilfritt samhälle
2020-01-21
Professor Kristina Edström är med i ett extrainsatt avsnitt av Vinnovas podd där hon pratar om batteriernas betydelse i målet att nå ett fossilfritt samhälle.
-
UNT: Nordens största batterilager till Uppsala
2020-01-17
Ett stort batterilager i Gränby ska stötta upp elnätet under kalla månader. I takt med att Uppsala växer ökar elåtgången snabbare än vad nätet klarar av.
-
Forskarskolan SwedNess får förlängd finansiering av SSF
2020-01-17
Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har beslutat att förlänga finansieringen till forskarskolan SwedNess. SwedNess är en forskarskola för neutronspridning som drivs av sex svenska universitet, med Uppsala universitet som koordinator. SwedNess mål är att utbilda doktorander för att utöka Sveriges expertis inom neutronspridning för att kunna utnyttja ESS, European Spallation Source, en anläggning som håller på att byggas i Lund. Finansieringen är på 100 miljoner kronor fram till 2025.
-
Ta en virtuell rundtur i det nya Ångströmlaboratoriet
2020-01-17
Ångströmlaboratoriet byggs ut och även om inflyttningen är planerad först till våren 2022 så kan man redan nu följa med på en virtuell rundtur. Uppsala universitet delar nu ett filmklipp där man får följa med in i en 3D-modell av huvudbyggnaden byggnaden.
-
Professor Leif Hammarström tar emot pris från Inter-American Photocemical Society
2020-01-16
Vi vill gratulera Leif Hammarström för att ha tagit emot "Presidential Award" från organisationen "Inter-American Photochemical Society".
-
Uppmärksammad forskning: Core-level nonlinear spectroscopy triggered by stochastic X-ray pulses
2020-01-13
Forskningen är ett större samarbete med flera internationella universitet där kemi - Ångström representeras av Marcus Lundberg, Jacinto Sá och Mickaël G. Delcey. Forskningen blev nyligen omskriven i EurekAlert!.
-
Uppsatsstöd och DiVA-hjälp på Ångström
2020-01-09
Thesis Production och DiVA Helpdesk från Uppsala universets bibliotek är på plats vid Ångström. Kom förbi om du har frågor eller behöver hjälp med din uppsats eller DiVA-registrering.
Var: Ångströms bibliotek, Ångström Visualisation Lab
När: 15 januari, 13.00-15.00
-
Månadens grundämne - Scandium (Sc) & Helium (He)
2019-12-19
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements
-
Kemi - Ångström med i universitetets pris "Årets mest lovande innovationsprojekt"
2019-12-19
Femton projekt har tilldelats utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt 2019. Med denna utmärkelse vill UU Innovation uppmärksamma lovande innovationsprojekt som startats av eller drivs i samarbete med forskare och studenter vid Uppsala universitet. Utmärkelsen delades ut vid ett evenemang i Humanistiska teatern den 9 december.
-
Halverad klimatpåverkan från elbilsbatterier
2019-12-17
Elbilarnas batterier har betydligt lägre klimatpåverkan än vad man tidigare har antagit, visar en ny batteristudie från IVL Svenska Miljöinstitutet.
-
Sina Wrede från fysikalisk kemi vinner pris för sin masteruppsats
2019-12-16
Sina Wrede från fysikalisk kemi tog emot Kemiska sällskapet i Uppsalas stora pris för bästa examensarbete på masternivå (inom Teknat) under nobelföreläsningarna i fredags. Stort grattis från alla oss på kemiska sektionen.
-
Kristina Edström i Malou efter tio - ”Bilar blir som ankungar som följer sin ankmamma”
2019-12-12
Framtiden är fossilfri, eldriven och robotstyrd. Kristina Edström, professor i kemi, är en av världens ledande forskare inom ett område som kommer att vara hjärtat i vår nya uppladdningsbara vardag – batterier.
-
Hur ska Sverige bli världens första fossilfria land?
2019-12-11
Lyssna på Vinnovas podd Innovation om stål utan kol, miljövänliga superbatterier och framtidens transporter – med batteriprofessor Kristina Edström, Martin Pei, SSAB och Niklas Wahlberg, Volvo Group.
-
EU-kommissionen godkänner 3,2 miljarder euro till stöd för ett paneuropeiskt forsknings- och innovationsprojekt inom alla delar av batterivärdekedjan
2019-12-10
Europeiska kommissionen har enligt EU: s statsstödregler godkänt ett viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse (”IPCEI”) som gemensamt anmälts av Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Polen och Sverige för att stödja forskning och innovation inom det gemensamma europeiska prioriteringsområdet för batterier.
-
Lynn Kamerlin - Wallenberg Scholar
2019-12-05
På bara några decennier har vissa enzymer utvecklat förmågan att bryta ned organosfosfater, giftiga kemikalier som finns i pesticider och nervgas. Lynn Kamerlin använder avancerade datorberäkningar för att förstå den snabba evolutionen. Målet är att kunna skräddarsy enzymer och bidra till nya behandlingar mot organofosfatförgiftning.
-
Haining Tian - Wallenberg Academy Fellow 2019
2019-12-05
I framtidens fossilfria värld kan fordon komma att drivas av vätgas eller kolbaserade bränslen producerade från vatten och koldioxid. Wallenberg Academy Fellow Haining Tian ska utveckla speciella nanopartiklar som, med hjälp av solenergi, kan katalysera de reaktioner som krävs för att skapa fossilfria drivmedel.
-
Daniel Brandell gästar Nobelstudion i SVT
2019-12-04
Hur fungerar egentligen ett litiumjonbatteri och hur skulle vår mobiltelefon se ut utan den upptäckten? Daniel Brandell från strukturkemi här på kemi - Ångström gästar Nobelstudion för att reda ut vad årets Nobelpris i kemi handlar om.
-
Nytt transformativt avtal med Elsevier ger obegränsad öppen tillgång till svensk forskning
2019-11-28
Bibsamkonsortiet tecknar ett läs- och publiceringsavtal med det vetenskapliga förlaget Elsevier. Det innebär att svenska forskare nu åter får tillgång till förlagets drygt två tusen tidskrifter. Dessutom kommer alla svenska forskningsartiklar kunna publiceras omedelbart öppet tillgängligt (open access).
-
Qilu Friendship Award 2019 till professor Jonas Bergquist
2019-11-11
Baserat på rekommendationer från flera kollegor, institutioner och yttrandet från bedömningskommittén ”Qilu Friendship Award”, har Shandong regionens provinsiella folkregering beslutat att dela ut ”Qilu Friendship Award 2019” till Professor Dr Jonas Bergquist, Institutionen för kemi - BMC, Uppsala Universitet.
-
Månadens grundämne - Holmium (Ho) & Tulium (Tm)
2019-11-07
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
-
3.5 miljarder till forskning behövs för Sverige och framtiden
2019-11-07
En rejäl satsning på forskning och forskningsinfrastruktur krävs om Sverige ska fortsätta vara en ledande kunskapsnation som bidrar till utveckling och en hållbar värld. Och politiken bör utformas så att kvalitet gynnas och lärosätenas handlingsfrihet garanteras. Detta framhåller Uppsala universitets i ett inspel till regeringens kommande forskningspolitik.
-
Kristina Edström pratar litiumjonbatterier i P3 - "Nobelmåndag"
2019-10-30
-
Bakterier gör bränsle för framtidens bilar
2019-10-24
Fem snabba frågor med universitetslektor Pia Lindberg från mikrobiell kemi.
Artikel i forskning och framsteg -
De kastar nytt ljus över grönare syntesvägar
2019-10-23
I ett nytt projekt, där flera kemister med olika bakgrunder samarbetar med varandra, vill forskarna hitta grönare och mer hållbara sätt att producera organiska föreningar. Om de lyckas väl kan flera tusen ton avfall per år elimineras från kemiindustrin.
-
Per-Ola Norrby får 2019 års Ulla och Stig Holmquists pris
2019-10-14
Per-Ola Norrby, Principal Scientist vid AstraZeneca Gothenburg och adjungerad professor vid Göteborgs universitet och University of Notre Dame, USA, har utsetts till mottagare av Uppsala universitets Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi 2019.
-
Forskningsinfrastruktur för framtidens utmaningar
2019-10-10
Solceller, glasögon, tekniken i mobiler, medicinska behandlingar – listan är oändlig på moderna tillämpningar som vi har jonstrålebaserad forskning att tacka för. Vid Tandemlaboratoriet utförs avancerade analyser med hjälp av acceleratorer för att möta framtidens krav på bland annat elektronik, material och energiproduktion.
-
Månadens grundämnen - Erbium (Er) och Terbium (Tb)
2019-10-10
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
-
Nobelpriset i kemi går till John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino
2019-10-09
Idag avslöjades vilka som kommer att få ta emot 2019 års Nobelpris.
-
”Grafen blir en nyckel till nästa generations batterier”
2019-09-26
Graphmatech rustar för uppskalning. Med en ny fabrik kan tillverkningen av Uppsalabolagets hybridgrafen-material öka från 1 ton till 80 per år.
Artikel på NyTeknik.se (OBS, låst bakom premium)
-
Populärvetenskaplig text: Batterirevolutionen
2019-09-25
Kristina Edström och Daniel Brandell har skrivit ihop en populärvetenskaplig sammanfattning om batterier för stiftelsen för strategisk forskning. Texten finns endast på svenska, se länk nedan.
-
Ny upptäckt ska ta metal additive manufacturing till nästa nivå
2019-09-23
Additive Manufacturing är en teknik där du använder en dator för att skapa komplexa mönster. En av de stora utmaningarna är att kunna använda denna teknik för att skapa metallobjekt med hjälp av metallpulver.
Nu har Graphmatech, en startup från Kemi - Ångström, gjort stora framsteg för att lösa denna utmaning, Graphmatech är sen tidigare mest känt för "Aros Graphene".
-
Solcell-startup från kemi - Ångström vinner SKAPA-priset för regionen Uppsala
2019-09-10
Peafowl Solar Power är en startup som grundades 2018 av Jacinto Sá, universitetslektor från fysikalisk kemi och Cristina Paun, vi skrev en artikel om företaget tidigare i våras. Det var under förra veckans UIC-event som Peafowl Solar Power vann regionspriset för SKAPA som är Sveriges största innovationspris.
-
Månadens grundämnen - Kisel (Si) & Lantan (La)
2019-09-05
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
-
Hjärnäpple-pristagaren: ”I Uppsala finns goda förutsättningar för innovationer”
2019-08-21
Text: Annica Hulth
Hallå där… Helena Danielson, professor i biokemi och årets mottagare av Hjärnäpplet, innovationspriset vid Uppsala universitet. I motiveringen står att du har lyckats väldigt bra med att kombinera forskning och akademiskt ledarskap med entreprenörskap och innovationer. Hur tycker du själv att det har fungerat? -
Forskare återskapar meteoritnedslag i jakten på magnetiska material
2019-08-20
Förra året så var Uppsala Universitet med och startade ett nytt forskningsprojekt inom quasikrystaller tillsammans med flera andra universitet i Sverige. Detta med hjälp av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
-
Leif Nyholm med på Nyhetsmorgon i TV4 - "Unikt batteri - av papper"
2019-08-19
I dagens Nyhetsmorgon så var det dags för ännu en forskare från sektionen för kemi att få berätta om ny och banbrytande forskning. Tidigare i år så var Daniel Brandell med och pratade om framtidens batterier och Jonas Bergquist var där i våras för att prata om sitt nya ME/CFS-centrum.
-
Månadens grundämne - Litium (Li) & Selen (Se)
2019-08-12
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
-
Vetenskapsradion: Gröna bakterier gör bränsle med hjälp av solljus
2019-08-05
Text från Sveriges Radio (Sara Sällström), länken innehåller även ett inslag från vetenskapsradion.
Hoppet om en framtid för klimatvänliga så kallade solbränslen har ökat efter framsteg i forskning vid Uppsala universitet.
-
Nytt Open Access-avtal för publicering från 15 juli - Springer Nature Fully Open Access
2019-06-27
Från 15 juli kan du som forskare vid Uppsala universitet publicera dig utan avgift i 576 rena open access-tidskrifter från Springer Nature.
Text: Christina Svala
-
Hjärnäpplet till Helena Danielson
2019-06-19
Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring, Hjärnäpplet, tilldelas i år Helena Danielson, professor i biokemi och prefekt på kemi - BMC.
-
Kristina Edström ska leda svenskt battericenter
2019-06-19
"Satsning på forskningsmiljöer i världsklass", så lyder den inledande texten i det senaste pressmeddelandet från Vinnova. I detta pressmeddelande så beskrivs åtta nya forskningscenter finansierade av Vinnova och ett av dessa leds av ingen annan än Kristina Edström.
-
Erik Berg - Hållbar framtid med livskraftigare batterier
2019-06-18
Erik Berg på strukturkemi forskar inom litiumjonbatterier och fick förra året ta emot en Wallenberg Academy Fellow. Nu har de skrivit en lång artikel om hans forskning.
-
Månadens grundämne - Tantal (Ta)
2019-06-10
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
-
TV-klipp: Prof. Jonas Bergquist håller ett föredrag om ME/CFS-forskning i UR
2019-05-24
Han var med i TV4 förra veckan och har nu även presenterat forskningsläget kring den svåra sjukdomen ME/CFS i UR Samtiden.
-
Doktorspromotion - 24 maj
2019-05-22
Promotionen är en examensfest för dem som tagit doktorsexamen under året. Uppsalaborna märker av dagen då det skjuts salut med kanon både på morgonen och under själva promotionsakten. Förutom nya doktorer kommer även jubeldoktorer att promoveras under vårpromotionen.
-
Förhandlingar med Elsevier har fått nytt liv
2019-05-17
För knappt ett år sedan sade Sverige upp avtalet om tidskriftsprenumerationer med Elsevier. Nu har Elsevier och Bibsamkonsortiet kommit överens om en avsiktsförklaring, ett Memorandum of Understanding.
-
Mamoun Tahers företag Graphmatech utsedd till ett av Sveriges mest innovativa startups
2019-05-15
Det är tidningen NyTeknik som varje år utser de 33 mest innovativa start up-företagen i Sverige. Graphmatech är ett avknoppningsföretag som startades 2017 av Mamoun Taher efter att han skapat Aros Graphene, ett material som möjliggör användandet av supermaterialet grafen i större skala. Mamoun Taher forskar på deltid vid oorganisk kemi på kemi - Ångström.
-
Jonas Bergquist med i TV4 om ME/CFS-forskning
2019-05-13
I söndags så var det den internationella ME-dagen. I samband med det så behandlade dagens Malou efter tio just ME/CFS-forskning och Jonas Bergquist från kemi - BMC var där för att beskriva forskningsläget.
-
Internationella ME-dagen 12 maj
2019-05-10
Tidigare i år så kunde vi berätta att Jonas Bergquist på institutionen för kemi - BMC öppnar det första forskningscentrumet (finansierat av OMF) för sjukdomen ME/CFS i Sverige. Vi vill även passa på att lyfta den internationella ME-dagen som är på söndag.
-
Ex-doktorand från kemi - Ångström utsedd till en av Sveriges mest innovativa entreprenörer
2019-05-10
Tim Nordh tog sin doktorandexamen inom strukturkemi år 2017, kort därefter så startade han ett eget företag, Altris. I år så fick Altris och Tim Nordh ta emot pris som en av tio mest innovativa entreprenörer 2019. Priset delades ut av ÅForsk och Swedish Incubators & Science Parks (SISP) vid Sveriges innovationsriksdag i Karlskrona.
-
Artificiell fotosyntes i såpbubblor ska skapa nytt solbränsle
2019-05-08
Målet är att skapa energi med hjälp av såpfilmer, koldioxid och solljus. Ett forskningsprojekt (SoFiA) lett av Leif Hammarström på fysikalisk kemi arbetar med en prototyp som kan omvandla koldioxid till ett förnybart bränsle på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt.
-
Utveckling av fjärde generationens flygbränsle sker på Ångström
2019-05-07
Text från UNT, se länk nedan.
Solljus, cyanobakterier och en återupptäckt kemisk teori från sjuttiotalet kan vara tricket för att skapa förnybart bränsle till flygplanens motorer. På Ångströmlaboratoriet kämpar forskarna för att möjliggöra skamfria flygresor.
-
Månadens grundämne - Mangan (Mn)
2019-05-03
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
-
Beijerstiftelsen finansierar ny professur i artificiell intelligens
2019-05-02
Uppsala universitet inrättar en professur inom artificiell intelligens, AI, finansierad av Kjell och Märta Beijers stiftelse med 15 miljoner kronor under fem års tid. Professurens inriktning är AI som forskningsverktyg.
-
Två forskare från Kemi - Ångström får ta emot stipendium i Kungahuset
2019-05-02
Varje år så tilldelar Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond pengar till ett antal forskare aktiva inom vetenskap, teknik och miljö. I år så får Mamoun Taher och Bo Xu från kemi - Ångström ta emot ett stipendium för deras forskning.
-
Peafowl Solar Power - Hållbart energialternativ
2019-04-29
Framtidens energialternativ för teknik kopplat till "Internet of Things" (IoT), åtminstone enligt Jacinto Sá som är delägare i företaget och universitetslektor inom fysikalisk kemi på kemi - Ångström. I en intervju med Swedish Cleantech så beskriver Jacinto företagets visioner och mål.
-
Ledig tjänst: Doktorand i Kemi avseende organiska elektroder vid Ångström Advanced Battery Centre
2019-04-23
-
Lediga tjänster inom Beräkningsbiokemi
2019-04-23
-
Dansen mellan elektroner och protoner får en ny twist
2019-04-17
Men hjälp av ljusenergi kan man flytta elektroner och protoner och därigenom skapa energirika tillstånd. Men elektronen och protonen vill gärna rymma tillbaka till ursprungsläget. I en ny artikel i Science visar forskare från Yale och Uppsala universitet att ju högre energi man har lagrat, desto längre tid tar det för läget att gå tillbaka. Tvärtemot hur kemiska reaktioner normalt beter sig.
-
Ledig tjänst: Doktorand i analytisk kemi
2019-04-17
Doktorand i analytisk kemi (Bergquist grupp)
-
Ledig tjänst: Doktorand i analytisk kemi
2019-04-12
Doktorand i analytisk kemi (Lanekoff grupp)
-
Samarbetscentrum för ME/CFS-forskning på BMC
2019-04-10
Vi är stolta över att kunna meddela att Open Medicine Foundation (OMF) har finansierat etableringen av ett tredje samarbetscentrum för ME/CFS-forskning vid Uppsala universitet.
-
Kemikarriär - Mattias Ekelund
2019-04-08
Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM) jobbar med att lyfta fram spännande jobb inom kemiindustrin. Detta görs bland annat genom att intervjua unga personer som har en bakgrund inom kemi.
-
Orthabers forskargrupp på framsidan av Dalton Transactions
2019-04-08
Forskargruppen från Syntetisk Molekylkemi blev nyligen publicerade i Dalton Transactions och fick då även designa framsidan av tidsskriftens omslag. Bilden är en kreativ och smart framställning av deras forskning (se bilden nedan).
-
Press release: Soap Film based Artificial Photosynthesis (SoFiA) - EU projekt
2019-04-03
SoFiA är ett så kallat FET OPEN 2018-projekt inom EU's Horizon 2020-program. Det leds av Leif Hammarström, professor i fysikalisk kemi här på Ångströmslaboratoriet. Uppsala universitet är ett av åtta andra deltagande institutioner från sex olika länder.
-
Månadens grundämne
2019-04-01
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.Hu
-
Daniel Brandell med i Nyhetsmorgon om batterier
2019-03-28
Daniel Brandell var med i ett inslag i dagens Nyhetsmorgon där han pratade om det nya EU-projektet och mer.
-
Kristina Edström utsedd till Wallenberg Scholar
2019-03-25
Kristina Edström har blivit en av 22 utvalda att bli 2019 års Wallenberg Scholars. Detta innebär att hon får ett personligt bidrag på 18 miljoner SEK för att kunna utöva forskning över 5 år utan att oroa sig för finansiering.
-
Artikel om Ångströmlaboratoriets utbyggning
2019-03-22
Nybygget kring Ångströmslaboratoriet har blivit uppmärksammat i en artikel från Svensk byggtidning - Fastigheter och projekt.
-
Kemikarriär - Josefin Bolik
2019-03-21
Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM) jobbar med att lyfta fram spännande jobb inom kemiindustrin. Detta görs bland annat genom att intervjua unga personer som har en bakgrund inom kemi.
-
Battery 2030+ i media
2019-03-19
EU-projektet Battery 2030+ får väldigt mycket medial uppmärksamhet. Professor Kristina Edström som har en ledande roll inom ÅABC-gruppen på kemi - Ångström leder Battery 2030+.
-
Bilder från SciFest 2019
2019-03-18
Som vi tidigare nämnt så gick SciFest av stapeln föregående helg. Vi var där och tog lite bilder på montrar från den kemiska sektionen.
-
Ledig tjänst: Doktorand i Fysisk kemi eller kemisk fysik
2019-03-14
-
Ledig tjänst: Forskare i fysikalisk kemi
2019-03-13
-
SciFest 2019 - Lördagen 9:e mars
2019-03-07
Lördag 9 mars mellan kl 09.00-16.00 är det dags för vetenskapsfestivalen SciFest på Fyrishov i Uppsala. Kom och se shower, testa på experiment och möt våra forskare. Fritt inträde och öppet för alla.
-
Månadens grundämne
2019-03-04
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
-
Ledig tjänst: Postdoktor i simulering av Li-jonbatterier med finita elementmetoder
2019-03-04
-
Uppsala universitet leder storskaligt forskningsinitiativ om framtidens batterier
2019-02-28
I en värld som rör sig bort från fossila bränslen och mot förnybar energi behövs nya och bättre batterier. Det Uppsalaledda projektet Battery 2030+ har valts ut av EU-kommissionen för att skapa en grogrund för stora visionära, vetenskapliga och långsiktiga forskningsprojekt som tar itu med stora samhällsutmaningar och omvandlar vetenskapliga framsteg till konkreta innovationsmöjligheter.
-
Ledig tjänst: Doktorand i biokemi
2019-02-25
-
Ledig tjänst: Doktorand i kemi avseende fastfaselektrolyter vid Ångström Advanced Battery Centre
2019-02-22
-
SUNRISE selected for European large-scale research initiative
2019-02-19
The SUNRISE project for a coordination and support action (CSA) has been successfully selected by the European Commission as one of the six candidates for a European large-scale research initiative.
Leif Hammarström, professor in Physical Chemistry, will coordinate Uppsala University's part in the project. -
Fem svenska lärosäten visar upp Sverige som forskningsnation
2019-02-14
Denna vecka åker representanter från fem svenska lärosäten till USA för att i samarbete med svenska ambassaden i Washington arrangera en heldag om svensk forskning och högre utbildning för amerikanska intressenter.
-
Symposium of the Swedish Consortium for Artificial Photosynthesis
2019-02-12
Torsdagen den 21 februari så kommer det att hållas ett symposium för the Swedish Consortium for Artificial Photosynthesis i samband med den disputation som hålls den 22 februari.
-
Ledig tjänst: Forskare i färgämnessensiterade solbränsleceller med molekylära katalysatorer
2019-02-11
-
Månadens grundämne
2019-02-08
Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.
-
Solbränsleforskningen finalist i kampen om stor forskningssatsning från EU
2019-02-06
Forskningen om solbränslen (förnybara bränslen från solenergi) har chans att få del av en jättesatsning från EU. Uppsala universitet är den svenska parten i projektet SUNRISE som nu har fått ett år på sig att visa att det finns bra förutsättningar att hitta samarbetsformer som kan leda till stora framsteg.
-
Ledig tjänst: Doktorand i organisk kemi
2019-02-01
-
Ledig tjänst: Postdoktor i Fysikalisk kemi med fokus på Perovskit solceller
2019-01-31
-
Celsius-Linné-föreläsningar 2019: Klimatförändringar, koldioxidlagring och människans hälsa
2019-01-30
Torsdagen den 7 februari är det åter dags för Celsius-Linné-föreläsningarna med efterföljande symposium. Då kommer två av världens främsta forskare till Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet för att berätta om kopplingen mellan deras forskning och aktuella frågor om våra liv och vår samtid. Årets föreläsare är geologen Martin Blunt och mikrobiologen tillika toxikologen Linda S. Birnbaum.
-
Ledig tjänst: Forskare i konstgjord kvävefixering
2019-01-28
-
Vinterpromotionen 2019
2019-01-25
Idag avfyrades återigen kanonerna för att fira de doktorander som tagit examen vid Uppsala Universitet. Från kemi - Ångström så var det Henrik Stegeby och Rabia Ayub som fick äran att ta emot diplom, ring och krans. Sravani Musunuri från analytisk kemi var också på plats.
-
Ny metod för att utvinna vätgas framtagen på Ångström
2019-01-25
En forskargrupp ledd av Peter Lindblad och Gustav Berggren har skapat ett nytt artificiellt enzym som kan påverka och fungera tillsammans med levande cellers metabolism. Tanken är att dessa artificiella enzymer ska kunna utnyttja cellernas energiproduktion och därmed producera vätgas från solenergi.
-
Lediga tjänster inom bioinformatik
2019-01-25
-
Ledig tjänst: Universitetslektor i kemi med inriktning mot fotoelektronspektroskopi
2019-01-24
-
Orsak funnen till extrem mängd mutationer i tumörer
2019-01-22
Forskare vid Umeå universitet och Uppsala universitet har för första gången lyckats ge en förklaring till varför en mutation som orsakar en förändring i proteinet som bygger halva vår arvsmassa leder till extremt stora mängder mutationer hos tumörer.
-
Ledig tjänst: Doktorand i kemi med inriktning mot Li-jonbatterier för elfordon
2019-01-21
-
Ledig tjänst: Postdoktor i kemi med inriktning mot chemical vapor deposition (CVD)
2019-01-18
-
Inkomna bidrag för december 2018
2019-01-11
Vi får in en viss mängd bidrag varje månad från olika aktörer, stora som små. För december 2018 så är det följande som fått bidrag.
-
Forskning som det pratats om under 2018
2018-12-21
Så här i slutet av året är det populärt med topplistor av olika slag. Uppsalaforskare förekommer på flera olika listor över forskning som uppmärksammats på olika sätt under året som gått.
-
Mest citerade forskarna år 2018
2018-12-12
Universitetslektor Gerrit Boschloo från fysikalisk kemi är en av de mest citerade forskarna i världen enligt en lista skapad av Clarivate Analytics.
-
Attraktivt innovationsprojekt 2018
2018-12-10
Två projekt vid institutionen för kemi - Ångström blev tilldelade varsitt pris vid årets tillställning av "Attraktivt innovationsprojekt 2018".
-
Kristina Edström tilldelad Rudbeckmedaljen
2018-12-05
Rudbeckmedaljen tilldelas i år professorerna Per Artursson, Kristina Edström och Lars Engwall, medan Linnémedaljen tilldelas professor Leif Andersson. Medaljerna delas ut vid vinterpromotionen den 25 januari nästa år.
-
Kemisten med koll på molekylers tillstånd
2018-12-05
Hur kan proteiner påverkas så att de pekar i en och samma riktning? Och vad har proteiners interaktioner för roll inom biologin? Biokemisten Erik Marklund använder datorberäkningar för att avslöja dynamiken mellan livsavgörande molekyler.
-
Högnivåmöte på KTH planerar för att alla transporter elektrifieras
2018-12-03
– Vi är några år före revolutionen då alla transporter elektrifieras. Ungefär som inför övergången från propellerplan till jetmotorer eller som strax före då alla mobiltelefoner blev smarta telefoner. Plötsligt bara händer det.
-
Förslaget Plan S (Open Access) får motstånd av ledande forskare
2018-11-27
Sciencebusiness har skrivit en artikel om det nya "Plan S"-förslaget som förväntas få genomslag år 2020. I artikeln så lyfts det fram en del kritik som riktats mot förslaget. Lynn Kamerlin på institutionen för kemi - BMC ger sin syn på "Plan S".
-
Svensk-franska synergier till grön batteriproduktion
2018-11-20
För att klara omställningen i transportsektorn krävs det gröna batterier. Här kan Europa gå i täten med Sverige i framkant. Batteriproduktion är också en av delarna i det svensk-franska samarbetet för innovation som inleddes 2017.
-
The Future of Batteries workshop - preparing a European initiative on future battery technologies
2018-11-14
The Future of Batteries workshop aimed to engage the research community and industry in preparing a Flagship initiative on future battery technologies. It presented the state of play in the preparation of this initiative and encouraged stakeholders into a dialogue on the technological priorities that it should address.
-
Nya bilder ökar förståelsen av fotosyntesen
2018-11-08
I en ny studie publicerad i tidskriften Nature visar ett internationellt forskarlag bilder av det proteinkomplex som spjälkar vatten till vätejoner och syre i fotosyntesen. Bilderna kan hjälpa forskare att förstå den komplicerade vattenspjälkningsmekanismen och öppna upp för utvecklingen av effektiva och prisvärda system för att framställa solbränslen.
-
Nya Testa Center öppnas för forskning och utbildning
2018-10-24
Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare möjlighet att testa biologiska processer i större skala och studenterna viktiga erfarenheter av industriella processer, vid nyinvigda Testa Center i Uppsala.
-
Forskningsanslag: 28,1 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
2018-10-17
Cesar Pay Gómez var medsökande till ett projekt som tilldelades 28 100 000 kronor under fem år från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
-
Medel till utveckling av instrument, metod och tekniker
2018-10-12
Uppsala universitet får bidrag till tre projekt i Stiftelsen för strategisk forsknings utlysning för utveckling av instrument, metod och tekniker som ger förutsättningar för framtida, avancerad forskning och innovation.
-
Nobelpriset i kemi 2018
2018-10-03
2018 års Nobelpris har delats ut inom kemi och det gick till Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter.
Frances H. Arnold är den femte kvinnan att bli tilldelad Nobelpriset i kemi.
-
Kemins dag
2018-09-27
En dag (20 oktober) om livsviktig kemi. I utställningen Drömmen om det exakta berättas det om hur kemiämnet flyttade in på universiteten på 1800-talet. Kom till Gustavianum och hör mer om svenska grundämnen, uppfinningar och spännande laborationer.
-
Nytt biomedicinskt samarbete med Kina
2018-09-17
Den 14 juni invigdes på Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet ett samarbete med det kinesiska företaget USUN Biotechnology och Jiangyin Hi-Tech Industrial Development Zone.
-
Daniel Brandell får det Bergstedtska priset
2018-09-04
Kungl. Vetenskaps-Societeten delar idag vid en ceremoni i Museum Gustavianum i Uppsala ut det Bergstedtska priset till en mycket värdig mottagare, professor Daniel Brandell.
-
Kristina Edström får KTH:s stora pris
2018-06-20
Kemiprofessorn och den världsledande batteriforskaren får KTH:s stora pris 2018. Genom hennes forskning har världen kommit närmare en lösning när det gäller energilagring. Hon har också ett stort engagemang när det gäller att inspirera och vägleda unga och lovande forskare.
-
Internationell konferens om fotosyntes
2018-06-18
Tillgång till förnyelsebar energi är nödvändigt för att klara framtidens energiförsörjning. Världen måste hitta ett sätt att ersätta de fossila bränslena. Bränslen som kan produceras direkt från solenergi, antingen genom naturens fotosyntes eller på konstgjord väg, är en väg framåt mot ett fossilfritt energisystem. Konferensen pågår från den 25 till den 28 juni vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
-
Avtalet med Elsevier sägs upp
2018-06-12
Efter 20 år säger de svenska forskningsbiblioteken upp avtalet med det stora vetenskapliga förlaget Elsevier. Anledningen är att förlaget inte tillgodoser kraven på öppen tillgång.
-
Uppsala universitet tillbaka på topplistan i ny världsrankning
2018-06-04
Uppsala universitet är tillbaka på topp-100-listan när Times Higher Education publicerar sin nya rankningslista World Reputation Ranking 2018. Uppsala universitet placerar sig i intervallet 91-100 på listan.
-
Framtidens energibärare
2018-06-01
Foto/bild: Mikael Wallerstedt Med inspiration från naturen har forskare har utvecklat en ny metod att framställa vätgas ur bakterier. De använder biologiska ”vätgasfabriker” som modifieras i laboratoriet.
-
En ny generation grafen utvecklas av forskare
2018-05-08
Materialet grafen har många fantastiska egenskaper, men hittills har det varit svårt att använda i stor skala inom industrin, eftersom det förlorar sina egenskaper och går tillbaka till ursprungsformen grafit. Forskaren Mamoun Taher har utvecklat en ny form av grafen, som kan lösa problemen.
-
Han vill ge nya perspektiv på lärande
2018-03-14
Passionen för kemi tog honom en gång från andra sidan jordklotet till Europa. Men idag är Felix Ho lika starkt engagerad i högskolepedagogiska frågor som i forskning.
– Om jag kan överbrygga gapet mellan ämnesforskning och forskning i ämnesdidaktik, är jag superglad. -
Vetenskapsrådets anslag till 7 forskningsprojekt inom kemin
2017-11-06
Den 31 oktober offentliggjorde Vetenskapsrådet (VR) sina beslut rörande beviljade forskningsbidrag inom Naturvetenskap och teknikvetenskap för 2017. 7 stycken av de totalt 325 beviljade projekten återfinns inom Kemiska sektionen på Uppsala universitet.
-
"Kapplöpning om att skapa bättre solceller"
2017-11-03
NyTeknik skriver om "en pågående intensiv kapplöpning om att skapa allt bättre solceller, där ett 50-tal forskare på Uppsala universitet arbetar för att slå två olika världsrekord i verkningsgrad".
-
3 av 16 av Energimyndighetens beviljade projekt inom ”Nydanande energiforskning” återfinns på Kemi – Ångström
2017-11-01
Leif Hammarström, Haining Tian och Henrik Ottosson, på Fysikalisk kemi resp. Molekylär biomimetik, Molekylär oorganisk kemi, på Institutionen för kemi - Ångström, utgör 3 av de 16 forskare vars forskning har blivit beviljade pengar från Energimyndigheten som "nydanande projekt för ett hållbart energisystem".
-
Masterstudent i kemi del av vinnande lag i internationell biosensortävling
2017-10-06
Anna Blasi, student i masterprogrammet i kemi med inriktning mot bio- och nanomaterial, var en utav de studenter från Uppsala som vann pris för mest kreativa design i den internationella biosensortävlingen SensUs som gick av stapeln den 8-9 september i Eindhoven, Nederländerna.
-
Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréuspris till Sascha Ott
2017-08-29
Kungl. Vetenskaps-Societeten delar idag vid en ceremoni i Museum Gustavianum ut Thuréuspriset med en prissumma på 100 000 kr. Priset går i år till Prof. Sascha Ott, professor i molekylär syntetisk kemi vid Institutionen för kemi - Ångström.
-
Nanomaterial för miljövänlig vätgasproduktion
2017-06-13
Haining Tian, Institutionen för kemi - Ångström, arbetar tillsammans med C. Moyses Araujo, Institutionen för fysik - Ångström, på ett kostnadseffektivt och miljövänligt nanomaterial för vätgasproduktion från vatten med hjälp av solenergi och billiga fotokatalytiska material.
-
Perovskit: solcellsforskarnas nya favoritmaterial
2017-03-29
Tidskriften Forskning & framsteg har besökt Ångströmlaboratoriet och träffat solcellsforskarna Erik Johansson och Malin Johansson från Fysikalisk kemi.
-
Kristina Edström utnämnd till hedersdoktor
2017-03-13
Foto: Thor Nielsen
Kristina Edström, strukturkemi, utnämndes till hedersdoktor vid NTNU i Trondheim i samband med en ceremoni den 10 mars.
-
Kemist ett framtidsyrke
2017-03-10
I Dagens Nyheter torsdagen den 9 mars finns en artikel i Högskoleguiden där en utbildning i kemi nämns som ett klokt val om man lätt vill ha jobb.
-
Anders Hagfeldt tilldelas Björkénska priset
2017-01-27
Anders Hagfeldt, solcellsforskare och gästprofessor vid kemiska sektionen, delar på 2016 års Björkenska pris tillsammans med Auli Niemi, professor vid institutionen för geovetenskaper.
-
En doktorandplats på Chalmers i samarbete med Kemi – Ångström
2017-01-16
Fakulteten Energi och miljö på Chalmers i Göteborg har utlyst en doktorandplats inom ramen för forskningsprojektet Decoupling of impact of current and temperature impact on battery ageing, i samarbete med Kemi – Ångström.
-
Fakultetskollegium: 14 feb. 2017, kl. 13.15
2016-12-16
Nästa fakultetskollegium äger rum den 14 februari 2017 kl. 13.15.
Lokal: Hambergsalen, Geocentrum
-
Miljövänlig städning? - Ja, men inte med citroner och ättika
2016-11-09
Konsumenter kan städa miljövänligt, men inte genom att använda citroner eller ättika. Det framkom idag på ett frukostseminarium anordnat av KTF, Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet.
-
Hedervärd utmärkelse till Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi/neurokemi
2016-11-07
Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi/neurokemi vid institutionen för kemi - BMC, har fått ta emot utmärkelsen High-end Foreign Expert från States Administration of Foreign Expert Affairs i Kina. Utmärkelsen har anknytning till Bergquists tidigare utmärkelse till Distinguished Professor in Precision Medicine vid Binzhou Medical University.
-
Så kan forskare skapa artificiell fotosyntes
2016-10-14
Genom framstegen inom kemi och syntetisk biologi har forskare lyckats skapa artificiell fotosyntes. Allt som behövs är vatten, solljus, koldioxid och mängder av genmodifierade bakterier.
-
Årets Nobelpris i kemi förklaras
2016-10-07
Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart och Bernard Feringa delar årets Nobelpris i kemi. De har på olika sätt utvecklat molekylära maskiner på nanonivå - med rörelser som går att kontrollera. Johan Åquist, professor i teoretisk kemi förklarar i Vetenskapsradion betydelsen av deras forskning.
-
Ny effektiv metod för att hydrogenera grafen med synligt ljus
2016-10-07
En miljövänlig, effektiv och billig metod för att hydrogenera grafen med synligt ljus har tagits fram av forskare vid Uppsala universitet och AstraZeneca Göteborg. Forskningen presenteras i en artikel i Nature Communications.
-
Björkénska priset till solcellsforskaren Anders Hagfeldt
2016-09-19
-
ERC Starting Grant till Gustav Berggren
2016-09-19
-
Pris till Kemisamfundets ordförande Helena Grennberg
2016-09-13
Helena Grennberg, professor i organisk kemi, Uppsala universitet, har tilldelats EuCheMS Award for Service 2015 av European Association for Chemical and Molecular Sciences.
-
Batteriforskaren Daniel Brandell om utvecklingen av ätbara batterier
2016-08-26
Läs artikel från SVT där batteriforskare Daniel Brandell intervjuas om ätbara batterier med anledning av att ett amerikanskt forskningsteam presenterat sin forskning inom området. Vid Ångström Advanced Battery Centre där Daniel är verksam pågår också forskning kring batterier som ska vara verksamma inuti kroppen.
-
Mekanismen bakom muskelförtviningen funnen
2016-08-22
Jonas Bergquist och Konstantin Artemenko har tillsammans med en grupp andra forskare funnit mekanismen bakom muskelförtviningen (och behandlingseffekten) på proteinnivå med hjälp av masspektrometri.
Se artikel i publicerad i Science -
ERC Consolidator Grant till Sascha Ott
2016-08-16
Sascha Ott, professor i molekylär synteskemi vid institutionen för kemi, har fått 2 miljoner euro från Europeiska Forskningsrådets ERC Consolidation Grant. Anslaget löper över fem år.
-
Med fokus på solenergi
2016-08-16
-
"Regeringen glömde solen"
2016-06-03
"Energikommissionens bild av Sveriges framtida elförsörjning är orealistisk, då den inte ser solenergi som stor möjlighet", skriver fyra forskare, bland dom Prof. Leif Hammarström, i en debattartikel i UNT idag.
-
Jerker Porath, prof. emeritus i biokemi, har avlidit
2016-02-18
Professorn Jerker Porath – en av Sveriges mest välkända och internationellt meriterade biokemister – har avlidit. Han var bosatt i Lund och blev 94 år gammal.
-
"Digitala hälsoappar kan bidra till en friskare befolkning"
2016-02-15
Bodymarkers ger människor över hela världen möjligheten att själva testa och mäta sina biomarkörer. Att kunna läsa av värden såsom D-vitamin, mineralvärden och hormoner direkt i mobilen ger stora möjligheter för individen att förebygga hälsoproblem, men ställer samtidigt höga krav på testlaboratoriets tester och processer.
-
Fokus på ovanliga sjukdomar i nytt EU-projekt
2016-01-25
Läkemedelsutveckling i samarbete mellan olika länder men också mellan akademi och industri - det är målet för EU-projektet AEGIS där Uppsala universitet är en av 11 partners. Fokus är ovanliga sjukdomar som malaria och tuberkulos.
-
Prof. emeritus Jan-Christer Janson mottog prestigefullt pris i Kina
2016-01-15
Jan-Christer Janson, professor emeritus i biokemi, fick den 6 januari motta ett prestigefyllt pris inom vetenskap och teknik vid en ceremoni i Peking, där både Kinas president och vice premiärminister närvarande.
-
Förhoppningar om dubbel batterikapacitet inom 5 år
2015-11-20
Bättre batterier ska göra ren el på stor skala möjlig. En av de mest lovande teknologierna utvecklas bland annat i Uppsala.
Batteriforskningen letar ständigt efter nästa stora steg framåt, teknologin som ska ta elbilar och bärbar elektronik till nästa nivå. På Uppsala universitet finns ett av världens ledande batteriforskningslabb, och här menar man att framstegen inte är särskilt långt bort.
– Vi har som ambition att vi ska spela stor roll i utvecklingen av framtidens batterier. Vi försöker ju jobba och lära oss så mycket som möjligt, vi försöker liksom finnas på hela spelplanen, säger Kristina Edström, professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet.
-
Kemiprofessor specialist på giftmord
2015-11-16
Det mördas inte lika friskt med gift som förr. Varken i verkligheten eller i litteraturen. I Skandinavien hör det numera till ovanligheterna att folk i verkligheten mördas med hjälp av gift.
– På 1800-talet var det betydligt vanligare än nu att man omkom på grund av arsenikförgiftning, säger Olle Matsson, kemiprofessor vid Uppsala universitet. -
32 miljoner till forskning i oorganisk kemi om framtidens produktion
2015-11-13
Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, har beslutat om bidrag till "Generiska metoder och verktyg för framtida produktion" där forskningsprojekt inom 3D-printning, elektronik, material, robotik och data får dela på 250 miljoner kronor. Ulf Jansson, professor i oorganisk kemi vid Institutionen för kemi - Ångström, är huvudsökande i projektet ”Utveckling av processer och material i additiv tillverkning” som får drygt 32 miljoner kronor.
-
Solbränsle för framtidens bil
2015-11-10
Ett mödosamt arbete att hitta den optimala inställningen för alla rattar på ett stort mixerbord. Så beskriver Leif Hammarström arbetet med att ta fram en teknik för att producera bränsle ur solljuset.
-
Hanna Ellis prisas för insatser inom samverkan
2015-11-06
Regionförbundet Uppsala län delar ut pris för bästa samverkansinsats. I år tilldelas priset Hanna Ellis vid UU och Cecilia Sundberg vid SLU. Den formella prisutdelningen sker vid regionförbundets fullmäktigesammanträde den 10 december.