Studentlivet i Uppsala

Student i Uppsala

Studenter och lärare på masterprogrammet i kemi kommer från olika delar av världen och från olika delar av Sverige. Alla har olika bakgrund och intressen, bortsett från vår delade entusiasm för kemi naturligtvis. Möjligheterna till ett rikt socialt liv är oändliga i Uppsala. Universitetscampuset sträcker sig över hela staden, vilket tillsammans med studentnationerna, kaféerna och de vackra parkerna i Uppsala öppnar upp för möjligheter att träffa studenter från alla program och institutioner.

Kemikurserna ges på två olika campusområden: Biomedicinskt Centrum (BMC) och Ångströmlaboratoriet. Mer information om de två campusområdena finner du på Kemiska sektionens hemsida.

Valborg

Valborg firas stort i Uppsala. I kalendern må Valborg endast vara en dag, men i Uppsala sträcker det sig nästan en hel vecka. Dagarna kring sista april samlas ca 150 000 personer i centrala Uppsala för att ta del av firandet. Många är studenter, men även inresande besökare och vanliga uppsalabor deltar i festligheterna. 

Valborgsveckan firas med en mångfald aktiviteter, till exempel mösspåtagning för blivande studenter i Carolinabacken, sillunch på Uppsala Konsert och Kongress, aktiviteter i Ekonomikumparken, och forsränning i Fyrisån med egenbyggda flottar. 

Se gärna vårt YouTube-klipp om Valborg i Uppsala för att få en bild av hur firandet går till. 
Forsränning på Fyrisån i Uppsala, Valborg.

Uppsala teknolog- och naturvetarkår

Studenter vid BMC universitetscampus som studerar tillsammans utomhus.

Det finns två studentföreningar för studenter i kemi i Uppsala: IUPAK och K-sektionen. Dessa studentföreningar är del av Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN). Båda föreningarna erbjuder en mängd olika sociala aktiviteter, till exempel välkomstmottagningen för nya studenter och naturvetarbalen på Uppsala slott. De organiserar också festligheter för Valborgfestivalen, till exempel forsränningen på Fyrisån, som rinner genom centrala Uppsala.

Du kan läsa mer om studentkårens olika arbetsgrupper och aktiviteter på UTN:s hemsida

Naturvetarbalen

Varje år hålls det en bal på slottet som organiseras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN). Naturvetarbalen är en bal som har hållits sedan 1985 och som traditionsenligt håller till på Uppsala Slott. Från 2020 är balen ett årligt event, då biljetter är mycket eftertraktade.

På Naturvetarbalen sitter studenter, lärare och ämbetsmän för att åtnjuta en magnifik trerätters middag. Under kvällen bjuds det på underhållning av hög kvalitet och inspirerande tal samt dans av alla dess slag. UTN:s pedagogiska pris kommer även delas ut; ett prestigefyllt pris som tilldelas en av studenterna utvald lärare som främjat studenternas utbildning under det gångna året.

Läs mer om naturvetarbalen

Naturvetarbalen på Uppsala slott. Dukade bord och gäster, uppifrån.
Senast uppdaterad: 2023-03-02