Jasmine Gardner på Biokemi är med och knäcker coronasmittans gåta – med hjälp av superdatorer
2020-04-06
En grupp forskare på Uppsala universitet och institutionen för kemi - BMC har tagit sig an covid-19 och försöker att hitta lösningar med hjälp av så kallade "superdatorer". SVT har skrivit en artikel om detta och gjort ett kortare inslag med Jasmine Gardner från Biokemi.
Ett nätverk av superdatorer sätts nu i hårt arbete för att hitta den bästa lösningen på hur coronasmittan ska hanteras i Sverige. De som leder arbetet är ett forskarlag från Uppsala universitet.
Ni kan läsa mer om detta och se ett klipp där hon beskriver deras arbete på SVT:s hemsida
Fler nyheter
-
VR satsning på center för livets kemi
Centret för livets kemi leds av professor Ingela Lanekoff och är en de av forskningsmiljöer som valts ut i Vetenskapsrådet excellenssatsning. Inom forskningsmiljön ska forskare kombinera kunskaper inom enskilda områden för att på djupet förstå olika aspekter av det som beskrivs som livets kemi.
-
Helena Danielson får medalj för betydelsefulla insatser
Helena Danielson har tilldelats den äldre Gustaf Adolfmedaljen i guld av rektor Anders Hagfeldt. Medaljen kallas även Hedlinger-medaljen efter gravören och kan delas ut till medarbetare som gjort betydelsefulla insatser vid Uppsala universitet.
-
Jonas Bergquist förklarar nya rön om postcovid
Postcovid-forskningen har gjort nya fynd, och har nu kunnat visa på förändringar i hjärnan hos patienter som lider av postcovid. Professor Jonas Bergquist på institutionen för kemi-BMC berättade mer och svarade på tittarnas frågor i Tv4 Nyhetsmorgon.
-
Betydelsen av Lipinskis “rule of 5"
1997 publicerade Christopher A. Lipinski och kollegor riktlinjer för hur man kan göra läkemedel som lättare tas upp i kroppen. I flera år har deras ”rule of 5” varit ett rättesnöre inom läkemedelsforskning och läkemedelsdesign, men nu ställs frågan om dessa riktlinjer kanske har tolkats för bokstavligt.
-
Prisad för cellpenetrerande peptid mot virussjukdom
Prof. Ylva Ivarsson, vid forskningsprogrammet för biokemi vid institutionen för kemi – BMC, har fått motta utmärkelsen "Attraktivt innovationsprojekt" av Uppsala Universitet Innovation (UU Innovation) för att hon, tillsammans med Prof. Anna Överby Wernstedt, Umeå universitet, och Prof. Jakob Nilsson, vid Köpenhamns universitet, utvecklat och patenterat en peptid som kan tränga igenom cellmembran och transporteras in i celler och på så vis hämma sjukdomar orsakade av virus - t.ex. Covid-19.
-
Stort tvärvetenskapligt EU-projekt om psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är en samhällsutmaning och orsakar stort lidande för de individer som drabbas. Daniel Globisch och Jonas Bergquist, på forskningsprogrammet för analytisk kemi vid Institutionen för kemi - BMC, deltar i ett stort tvärvetenskapligt forskningsprojekt som integrerar både biologiska, medicinska och sociala aspekter. Syftet med projektet är att öka kunskapen och ta fram bättre strategier för att skydda sårbara individer från mental ohälsa.
-
Olle Matsson får pris för populärvetenskaplig insats av utmärkt kvalitet
Kungliga Vetenskapssamhället i Uppsalas populärvetenskapliga pris 2022 tilldelas professor emeritus Olle Matsson. Han prisas för sin populärvetenskapliga förmedling av sin forskning och samlade kunskap inom kemin, och då med särskilt fokus på gifters egenskaper och påverkan på människokroppen. Förgiftning och ond bråd död är teman som skrämmer oss - men som också lockar till läsning. Det ökar intresset och förståelsen för kemiämnet. Olle Matsson har fört ut sin mycket värdefulla kunskap kopplad till intresseväckande kulturella perspektiv i ett imponerande stort antal olika medieformer och därmed nått ut till en bred publik.
-
CoLD Therapeutics får utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt
Helena Danielson, Jens Carlsson och Anja Sandström Utmärkelsen delas ut av UU Innovation till "innovativa projekt och nystartade företag som framgångsrikt attraherat externa medel som ytterligare stärkt utvecklingsmöjligheterna". Forskarteamet får utmärkelsen för att ha tagit fram en grupp nya molekyler som har potential att kunna utvecklas till ett antiviralt läkemedel för behandling av Covid-19.
-
Giftexperten Olle Matsson hjälper till med mordutredning
Olle Matsson, professor emeritus i organisk kemi vid Institutionen för kemi - BMC, har tillsammans med Jean Pettersson, senior universitetslektor i analytisk kemi vid institutionen, hjälpt till att analysera prover i samband med ett misstänkt dödsfall.
-
ERC Starting Grant till Ingela Lanekoff
Prof. Ingela Lanekoff, inom forskningsprogrammet för Analytisk kemi på Institutionen för kemi – BMC, har erhållit ett forskningsanslag från Europeiska forskningsrådet (ERC), i form av ett s.k. ERC Starting Grant.
-
Kemiska Sällskapets stora pris för bästa examensarbete i kemi 2021
Anh Vu i labbet. Varje år utlyser Kemiska Sällskapet i Uppsala (KSU) ett pris till unga lovande kemister. För år 2021 så beslutade sällskapet att Anh Vu och Bhagya Kolitha Jayantha tilldelas KSU:s Stora Pris för bästa examensarbete i kemi, som därmed delar på priset.
Handledare för de bägge har varit Kumari Ubhayasekera vid forskningsprogrammet för analytisk kemi, på Institutionen för kemi - BMC, Uppsala Universitet.
-
Aida Zuberovic Muratovic söker metoder att hitta blåsfiskgift
Våra hav innehåller bakterier och alger som producerar gifter. Dessa toxiner kan tas upp av musslor och ostron, vilket är bra för miljön men inte så bra för människor som konsumerar dem. Aida Zuberovic Muratovic, Analytisk kemi, arbetar med att utveckla metoder för att hitta dessa nya toxiner.
-
Jonas Bergquist i Vetenskapsradion om postcovid, ME och jämförelsestudier
Professor Jonas Bergquist, vid Institutionen för kemi – BMC, medverkar i ett radioreportage om postcovid, ME och de pågående jämförande vetenskapliga studierna.
-
Utökad KAW-finansiering till Helena Danielsons och Ylva Ivarssons covid-19-forskning
I mars 2020 lanserade SciLifeLab ett nationellt covid-19-forskningsprogram tillsammans med Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW). Nu förlängs och utökas programmet, med ytterligare 50 miljoner kronor från KAW. Prof. Helena Danielson och Prof. Ylva Ivarsson vid Institutionen för kemi - BMC, Biokemi, tillhör de som fått förlängt anslag.
-
Prof. Adolf Gogoll analyserade innehållet i Alfred Nobels flaskor
Vad hade Alfred Nobel egentligen i sina glasflaskor? Prof. Adolf Gogoll, vid forskningsprogrammet för Organisk kemi vid Institutionen för Kemi - BMC, har hjälpt Nobel Prize Museum och Riksantikvarieämbetet att analysera innehållet i 43 gamla kemikalieflaskor som kommer ifrån Alfred Nobels laboratorier.
Sara Norrehed, Riksantikvarieämbetet, Prof. Adolf Gogoll, Institutionen för Kemi - BMC
samt Margrit Wettstein, Nobel Prize Museum. Foto: Dan Lepp -
Kemiska Sällskapet Stora Pris för bästa examensarbete till Evelyn Coenen
Kemiska Sällskapet i Uppsalas delar ut pris för bästa examensarbete inom kemi, och 2020 går priset glädjande nog till den holländska Erasmus-studenten Evelyn Coenen. Evelyn gjorde sitt examensarbete i Prof. Jonas Bergquist grupp inom Analytisk kemi vid Institutionen för kemi - BMC, Uppsala Universitet. Hennes handledare var Kumari Ubhayasekera.
-
Nya ledtrådar till hur coronaviruset tar sig in i våra celler
Det är fortfarande inte utrett precis hur viruset Sars-CoV-2 tar sig in i celler. Prof. Ylva Ivarssons forskargrupp på Institutionen för kemi - BMC, Biokemi, har i experiment testat potentiella bindningsställen hos virusreceptorer som föreslagits av en annan forskargrupp.
-
Christine Dyrager invald i ChemMedChems Early‐Career Advisory Board (ECAB)
Christine Dyrager, biträdande universitetslektor inom Organisk kemi på Institutionen för kemi - BMC, har blivit invald som en utav 12 unga forskare i ChemMedChem:s Early‐Career Advisory Board (ECAB).
-
Prof. Jan Kihlberg är årets mottagare av Ulla och Stig Holmquists pris
Prof. Jan Kihlberg, vid Institutionen för kemi - BMC, Organisk kemi, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi 2020. Han belönas för sina banbrytande insatser inom området kolhydratkemi och dess tillämpningar för biomedicinska ändamål.
-
Lynn Kamerlin tilldelas Thuréus-priset av Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala
Kungl. Vetenskaps-societeten i Uppsala har beslutat att dela ut Thuréus-priset inom den naturhistorisk-medicinska klassen till Prof. Lynn Kamerlin vid Institutionen för kemi - BMC.
-
Phabian-priset för bästa doktorsavhandling 2020 till Malin Källsten
Alumnen Malin Källsten, tidigare doktorand i analytisk kemi vid institutionen och som disputerade i mars i år, har fått mottaga årets Phabian-pris för bästa doktorsavhandling av Apotekarsocieteten.
-
Jonas Bergquist i direktsänt panelsamtal om analysmetoder
Professor Jonas Bergquist, vid Institutionen för kemi – BMC, medverkar i ett livesänt internationellt panelsamtal om kvalitet och tillförlitlighet i analyssvar torsdagen den 17 september.
-
Årets pedagogiska pris till Mikael Widersten på kemi - BMC
Årets pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till pedagogik, statsvetenskap, kirurgi och kemi.
De pedagogiska pristagarna nomineras av studenter och kollegor. De slutliga pristagarna utses av rektor efter förslag från en beredningsgrupp som består av åtta lärare och åtta studenter. I år inkom 144 nomineringar. Prissumman är 20 000 kronor. -
SciLifeLab förbereder storskalig diagnostisering av covid-19
Systemutvecklare vid SciLifeLab i Uppsala har anpassat de IT-system som behövs för att hantera de många prover som analyseras vid storskalig diagnostisering av covid-19.
-
Storsatsning på diagnostik och forskning om coronaviruset
Det universitetsdrivna forskningscentret SciLifeLab tar nu ett helhetsgrepp på biovetenskapliga insatser kopplade till den pågående pandemin orsakad av coronaviruset SARS-CoV-2. För att nå snabba framsteg får lovande forskningsprojekt snabb finansiering av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och traditionellt konkurrerande forskning lyfts till en laginsats.
-
Intervju: Jonas Bergquist om sin ME-forskning: ”Jag är hoppfull”
Professor Jonas Bergquist vid analytisk kemi har medverkat i en intervju med tidningen Vårdfokus. De pratar bland annat om Jonas ME/CFS-center som han bedriver jämsides två andra universitet (Harvard och Stanford University).
-
Jasmine Gardner på Biokemi är med och knäcker coronasmittans gåta – med hjälp av superdatorer
En grupp forskare på Uppsala universitet och institutionen för kemi - BMC har tagit sig an covid-19 och försöker att hitta lösningar med hjälp av så kallade "superdatorer". SVT har skrivit en artikel om detta och gjort ett kortare inslag med Jasmine Gardner från Biokemi.
-
Jonas Bergquist vid analytisk kemi med i Sofias Änglar
Professor Jonas Bergquist har nyligen medverkat i TV-programmet Sofias Änglar med anledning av hans forskning på ME (kronisk trötthet).
-
Vinterpromotion – en högtid för doktorer, hedersdoktorer och pristagare
Foto/bild: Mikael Wallerstedt Promotionen är en examensfest för dem som tagit doktorsexamen under året. Drygt 80 nya doktorer och 17 hedersdoktorer promoveras och flera priser och medaljer delas ut i universitetsaulan 31 januari.
-
Vår nya hemsida är nu live!
Vi har valt att dela på hemsidan för den kemiska sektionen i två delar, en för kemi - BMC och en för kemi - Ångström. Detta för att förtydliga och stärka identiteten för båda institutioner.