Nyheter på Institutionen för kemi - Ångström
-
Prisad för innovativ tillverkningsmetod för stabila perovskitsolceller
2022-12-19
Materialet perovskit har uppmärksammats för dess möjligheter att framställa lätta, böjliga och billigare solceller. Prof. Gerrit Boschloo, inom forskningsprogrammet för fysikalisk kemi, har fått motta utmärkelsen "Attraktivt innovationsprojekt" av Uppsala Universitet Innovation (UU Innovation) för sin metod för att tillverka solcellsmoduler där perovskitsolceller kopplas ihop på ett effektivt sätt. Tillverkningsmetoden har patentsökts och överlåtits till ett företag för vidareutveckling och kommersialisering.
-
Ny finansiering till forskning för ett hållbart samhälle
2022-12-09
Sex forskare vid Institutionen för kem - Ångström har tilldelas anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses nya satsning på forskning för ett hållbart samhälle, projektet WISE.
-
Anders Hagfeldt - en av världens mest citerade forskare
2022-11-23
Anders Hagfeldt, professor i fysikalisk kemi och tillika rektor på Uppsala universitet, tillhör en utav de mest citerade forskarna i världen.
-
Två av institutionens startups återigen på Ny Tekniks 33-lista över lovande unga företag
2022-11-10
Varje år listar Ny Teknik de mest innovativa och lovande unga svenska nystartade teknikföretagen för året i något som kallas "33-listan". I år finns återigen två företag grundade av forskare vid institutionen med på listan: Peafowl Plasmonics och Altris – för andra respektive tredje året i rad!
-
Konstgjord fotosyntes kan vara vägen till nya fossilfria bränslen
2022-10-26
Foto: Mikael Wallerstedt Kan man använda naturens egna processer för att skapa nya koldioxidneutrala bränslen? Ja, det menar forskarna Pia Lindberg och Leif Hammarström på forskningsprogrammet för Molekylär biomimetik respektive Fysikalisk kemi på Institutionen för kemi - Ångströrm på Uppsala universitet.
-
Ny patentsökt tillverkningsmetod hoppas skynda på övergången till förnybara energikällor
2022-07-18
Doktoranden Robin Dürr, inom forskningsprogrammet för fysikalisk kemi vid Institutionen för kemi - Ångström, hoppas med sin nya patentsökta tillverkningsmetod för membranelektrodaggregat (MEA) att skynda på användningen av elektrokemiska celler (t.ex. bränsleceller) och övergången till förnybara energikällor.
-
Altris startar storskalig tillverkning av hållbart batterimaterial
2022-05-16
Foto: Mikael Wallerstedt Altris, ett startupföretag från Institutionen för kemi - Ångström, satsar på tillverkning av katodmaterial till natriumjonbatterier i en egen fabrik i Sandviken.
-
Här avslöjas hemligheter på atomnivå
2022-04-07
Foto: Mikael Wallerstedt Hur funkar en Pelletronaccelerator? Och hur kan den hjälpa Prof. Sascha Ott på forskningsprogrammet för Syntetisk molekylkemi, Institutionen för kemi - Ångström, inom hans forskning på vätgasproduktion och artificiell fotosyntes?
-
Så kan flaskhalsarna i litium-svavelbatterier elimineras
2022-03-30
Litium-svavel är en typ av batteri som skulle kunna utmana Litium-jonbatteriet då mer energi kan lagras, men som i dagsläget inte håller måttet pga batteriets korta livslängd. Nu har Prof. Daniel Brandells forskargrupp inom forskningsprogrammet för strukturkemi vid Institutionen för kemi - Ångström, tillsammans med forskare från Scania och Institut Laue-Langevin, lyckats identifiera några av flaskhalsarna.
-
Nya masterprogrammet - Sveriges första utbildning i batteriteknik
2022-01-18
Till hösten startar en alldeles ny masterutbildning på Insitutionen för kemi - Ångström vid Uppsala universitet: Masterprogrammet i batteriteknik och energilagring. Inom området batteriteknik så är det här Sveriges första utbildning och Nordens första masterutbildning. Utbildningen genomförs i samarbete med bl.a. Northvolt och Volvo.
-
Kristina Edström mottager hedersmedalj i guld av Uppsala Kommun
2021-10-18
Uppsala kommun delar varje år ut hedersmedaljer i guld till Uppsalabor för värdefulla tjänster åt kommunen eller som på något annat sett anses ha gjort sig förtjänta av kommunens utmärkelse.
Prof. Kristina Edström, vid forskningsprogrammet för strukturkemi vid Institutionen för kemi - Ångström, uppmärksammas i år genom att tilldelas en medalj "för att hon genom en mångårig forskar- och vetenskapsgärning inom kemin samt med sitt ledarskap och världsledande forskning på nästa generations batterier – en nödvändighet för energilagring i ett fossilfritt samhälle – inspirerar forskare i Uppsala, inom EU och hela världen".
-
"Grön" ammoniak gör det möjligt att producera fossilfritt gödningsmedel - och bränsle
2021-10-14
Prof. Johannes Messinger, inom forskningsprogrammet för molekylär biomimetik vid Institutionen för kemi - Ångström på Uppsala universitet, forskar på en ny metod för att framställa fossilfri ammoniak (NH3) av vatten och kväve med hjälp av förnyelsebar energi.
-
Björkénska priset till Kristina Edström
2021-09-28
Professor Kristina Edström, på Institutionen för kemi - Ångström inom forskningsprogrammet Strukturkemi, har utsetts till 2021 års mottagare av Björkénska priset. Priset är ett av Uppsala universitets största vetenskapliga pris för framstående forskning. Kristina Edström får priset för sin världsledande batteriforskning.
-
Erik Lewin prisad som lärare av kemistudenter
2021-06-07
Universitetslektor Erik Lewin, inom forskningsprogrammet för oorganisk kemi på Institutionen för kemi - Ångström, har mottagit pris för sin "avsevärda pedagogiska skicklighet och tydlighet" av studentföreningen K-sektionen.
-
Stort "Emerging Investigator"-bidrag från Novo Nordisk till Henrik Land, Molekylär biomimetik
2021-05-12
Henrik Land, Molekylär biomimetik, Institionen för kemi - Ångström, har erhållit ett stort "Emerging Investigator"-bidrag på ca. 11 miljoner SEK från Novo Nordisk-fonden för sitt projekt "Biokatalytisk fixering av koldioxid - biologisk mångfald och utvecklingsförmåga hos dagens kolmonoxiddehydrogenas och dess förfäder".
-
Doktorander inom syntetisk molekylkemi prisas för sina avhandlingar
2021-05-10
Ben Johnson och Nicolas D'Imperio, två tidigare doktorander i Prof. Sascha Otts forskargrupp inom forskningsprogrammet Syntetisk molekylkemi på Institutionen för kemi - Ångström, och som bägge doktorerade under 2020 prisas nu båda två för sina doktorsavhandlingar.
-
Prof. Kristina Edström invald i Kungliga vetenskapsakademien
2021-04-21
Foto: Mikael Wallerstedt Prof. Kristina Edström, vid forskningsprogrammet för strukturkemi vid Institutionen för kemi - Ångström, har blivit invald i Kungliga vetenskapsakademien, KVA.
-
Batteriforskning är en viktig pusselbit för att kunna ställa om till förnybar energi och ett mer hållbart samhälle
2021-03-25
Batteriforskning är en viktig pusselbit för att kunna ställa om till förnybar energi och ett mer hållbart samhälle. Prof. Daniel Brandell och Prof. Kristina Edström vid Institutionen för kemi – Ångström ingår i Nordens största forskargrupp inom området. Här forskas det om framtidens batterier – som bland annat kan användas för att driva fordon och lagra energi.
-
Så kan miljövänligare vätgas framställas
2021-02-12
Vätgas för energianvändning kan utvinnas miljövänligt ur vatten och solljus med hjälp av fotokatalytiska sammansatta polymernanopartiklar som utvecklats av Haining Tians forskargrupp, inom forskningsprogrammet Fysikalisk kemi, på Institutionen för kemi - Ångström.
-
Här skapas framtidens bilbatterier
2021-01-02
"Intresset för elfordon ökar – men batterierna behöver bli bättre. Nu görs en europeisk storsatsning på forskning om batterier, och en viktig plats för det är Uppsala universitet."
-
Nu är det klart: "Vår" Anders Hagfeldt blir ny rektor
2020-11-23
Foto: Mikael Wallerstedt Det slutliga beskedet rörande rektorstillsättningen som vi väntat på sedan juni, då rekryteringsgruppen och konsistoriet beslutade att Prof. Anders Hagfeldt skulle utses till ny rektor, har nu kommit: Den 20 november beslutade Regeringen att Anders Hagfeldt anställs som ny rektor för Uppsala universitet fr.o.m. den 1 januari 2021.
-
Nytt beläggningsmaterial för halvledare - ett steg närmare målet att producera bränsle från solljus
2020-11-19
Vätgas och metanol produceras idag främst från fossila källor, som olja eller naturgas. Ett mer miljö- och klimatvänligt alternativ är att framställa dessa ämnen från vatten och koldioxid med hjälp av hållbar el. Prof. Sascha Ott med medarbetare vid Syntetisk molekylkemi har nu tagit fram ett nytt material som behövs i processen - genom att använda solljus som ett komplement till el. Studien är publicerad i tidskriften Nature Communications.
-
Kristina Edström får guldmedalj av Kungl. Ingenjörsvetenskaps-akademien
2020-10-21
Kristina Edström, batteriforskare och professor i oorganisk kemi här vid institutionen för kemi – Ångström vid Uppsala universitet, är en av fyra guldmedaljörer när Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) delar ut 2020 års utmärkelser för framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle.
-
Solcellsforskning på Ångström i fokus
2020-10-19
Professor Jacinto Sá och Cristina Paun har tillsammans skapat företaget Peafowl Solar Power, deras huvuduppgift är att skapa så effektiva solceller som möjligt, utan att kompromissa med utseendet. Det har lett till världens första transparenta solcell.
-
Hållbarhetsarbete i laboratorium - Forskningsprogrammet Syntetisk molekylkemi visar vägen
2020-10-09
Programmet Syntetisk molekylkemi (SMC) forskar inte endast på lösningar för förnybar energi, utan forskarna använder sig också av hållbara metoder när de arbetar i laboratorierna.
Under det senaste året har forskare på Syntetisk molekylkemi gjort stora ansträngningar för att optimera användningen av labresurser. -
Framtidens lastbil drivs med solceller
2020-10-07
Solceller på lastbilar för minskade koldioxidutsläpp är ett av de samverkansprojekt som Vinnova satsar på inom utmaningsdriven innovation. Erik Johansson, professor vid institutionen för kemi – Ångström, leder projektet.
-
Ångström-baserad startup vinner klimatpris
2020-10-05
Jacinto Sá och Cristina Paun leder tillsammans Peafowl Solar Power, en startup som nyligen vann pris för sin insats för klimatet.
-
Tre företag kopplade till Kemi - Ångström bland Sveriges bästa startups enligt Ny Teknik
2020-09-14
Varje år listar Ny Teknik de mest innovativa och lovande unga teknikföretagen för året. Och i år återfinns TRE företag som grundats av forskare vid Institutionen för kemi - Ångström på listan: Peapowl Solar Power och Altris som är nya på listan för i år, och Graphmatech som var med på listan även 2019.
-
Nu startar Europas storskaliga batteriforskningsinitiativ
2020-09-10
Nu drar den europeiska forskningssatsningen Battery 2030+ igång. Syftet är att göra Europa världsledande inom utveckling och produktion av framtidens batterier. Dessa behöver få större lagringskapacitet, längre livslängd, bli säkrare och miljövänligare än dagens batterier för att lättare klara omställningen till ett mer klimatneutralt samhälle. Projektet leds från Uppsala universitet.
-
ERC Starting Grant för utveckling av nya beräkningstekniker
2020-09-07
Chao Zhang, biträdande lektor i strukturkemi tilldelades ERC StG 2020 från European Research Council. Hans projekt DeepProton handlar om utveckling av nya beräkningstekniker för modellering av elektrifierade metalloxid-nanostrukturer i elektrokemiska system.
Grattis Chao!
-
Forskningssamarbete skapar förutsättningar för att bygga bättre batterier
2020-06-15
Daniel Brandell, professor vid strukturkemi här på kemi - Ångström, får 10 miljoner kronor för forskning om återuppladningsbara batterier. Totalt sex projekt från svenska universitet tilldelas 10 miljoner kronor vardera inom Stiftelsen för strategisk forsknings (SSF) svensk-taiwanesiska samarbetsavtal.
-
Artikel: Sveriges Natur - Bit för bit – här läggs pusslet till framtidens solceller
2020-06-11
Gerrit Boschloo medverkar i ett projekt som ska hitta framtidens solceller, Sveriges Natur har pratat med Professor Marika Edoff om projektet.
-
Ny metod ger mer precis information om enkla molekyler
2020-05-25
Genom att använda röntgenabsorption vid studier av kvävgas, och utgå ifrån en jon istället för ifrån en neutral molekyl kan man få ut mycket mer detaljerad information. Det går att göra djupare analyser än vad etablerade ESCA-metoden har gett möjlighet till. Det visar en ny studie från bland andra Uppsala universitet och som publiceras i Physical Review Letters.
-
Radio: Så fångas koldioxid med växter som modell
2020-05-11
Professorerna Leif Hammarström och Peter Lindblad deltog nyligen i ett radioinslag om konstgjord fotosyntes. I inslaget diskuteras bland annat en ny teknik som forskarna har börjat använda.
-
Eszter Borbas hyllad som framstående recensent av Dalton Transactions 2019
2020-05-05
Forskaren från syntetisk molekylkemi är en av 12 recensenter som fick denna utmärkelse för kalenderåret 2019.
Grattis Eszter!
-
Kemi - Ångströmforskare bakom brandsäkert batteri
2020-04-29
Ett hållbart samhälle kräver hållbara, säkra och kostnadseffektiva batterier. Nu har utvecklingsbolaget Altris tillsammans med forskare vid Institutionen för kemi - Ångström och battericellsbolaget LiFeSiZE knäckt koden.
-
Ny distanskurs om batterier tillgänglig för sommaren - Batterier för elektromobilitet
2020-04-29
I och med den COVID-situation som världen befinner sig i så jobbar många hemifrån och det öppnar upp för kurser från distans. En kurs som efterfrågats av såväl allmänheten som studenter är en kurs om batterier för elfordon.
-
Uppsala universitet hjälper Akademiska sjukhuset med skyddsutrustning
2020-04-15
Hundratals skyddsvisir, munskydd, skyddsglasögon, skyddsförkläden och handsprit från universitetet levererades på fredagseftermiddagen till Akademiska sjukhuset efter larmcentralens akuta brist på viss skyddsutrustning inför helgen.
-
Forskare på kemi - Ångström med i världskänd forskning om mindre giftigt blått färgämne
2020-04-06
Jacinto Sá från fysikalisk kemi är en av forskarna som är involverade i att hitta ett mindre giftigt blått färgämne. Forskningen har spridit sig snabbt över världen och det har skrivits artiklar i ansedda tidningar som NY Times.
-
Haining Tian får stort pris för sin forskning
2020-04-02
Varje år så delar Göran Gustafssons stiftelser ut flera pris, varav ett som de kallar det stora priset.
-
Batterier för framtiden - forskning på Uppsala universitet
2020-03-09
Se klippet om vår batteriforskning med bland annat Kristina Edström och Daniel Brandell.
-
Erik Berg intervjuad i NyTeknik om nickelrika batterier
2020-02-27
Intresset för framtidens batterier är större än någonsin och Ångström Advanced Battery Centre (ÅABC) här på institutionen för kemi - Ångström är nordens största batterigrupp. Erik Berg är biträdande lektor och forskar inom ÅABC.
-
Nytt samarbete ska ge svenska batterier i världsklass (NyTeknik)
2020-02-24
Som vi nämnde tidigare i februari så har ett nytt kompetenscenter inom batteriforskning startat här på institutionen för kemi - Ångström. NyTeknik har intervjuat Daniel Brandell om just detta center.
-
Batteries Sweden - ett nytt kompetenscentrum för batteriforskning
2020-02-06
Centrum för svenska batterier, "Batteries Sweden", är ett helt nytt kompetenscentrum för batteriforskning som kommer att starta upp den 6-7 februari. Centret är ett samarbete mellan olika lärosäten och företag och kommer att koordineras av Uppsala universitet med Kristina Edström och Daniel Brandell, på Ångström Advanced Battery Centre, Institutionen för kemi - Ångström, som projektledare.
-
Podcast: professor Kristina Edström om fossilfritt samhälle
2020-01-21
Professor Kristina Edström är med i ett extrainsatt avsnitt av Vinnovas podd där hon pratar om batteriernas betydelse i målet att nå ett fossilfritt samhälle.
-
UNT: Nordens största batterilager till Uppsala
2020-01-17
Ett stort batterilager i Gränby ska stötta upp elnätet under kalla månader. I takt med att Uppsala växer ökar elåtgången snabbare än vad nätet klarar av.
-
Professor Leif Hammarström tar emot pris från Inter-American Photocemical Society
2020-01-16
Vi vill gratulera Leif Hammarström för att ha tagit emot "Presidential Award" från organisationen "Inter-American Photochemical Society".