Upplev kemi på SciFest vetenskapsfestival!

Vetenskapsfestival SciFest är tillbaka i Uppsala! Det kommer att bjudas på ett brett utbud av spännande experiment, föredrag och prova-på aktiviteter för hela familjen. Forskare från bägge kemi-institutionerna (Ångström och BMC) kommer att finns på plats för att visa upp och förklara vår forskning.

Scifest är en vetenskapsfestival som pågår kl. 09:00-16:00 under tre dagar i slutet av september; 21, 22 och 23 september. De två första dagarna är det öppet för skolor, men lördagen den 23 september är alla välkomna! 

Dagen riktar sig till nyfikna i alla åldrar. Festivalen väcker kunskapstörst och sprider upptäckarglädje. Kom och ge dina hjärnceller stimulans och bli lite klokare! 

Det här kommer vi att bjuda på från kemin:

KEMISHOW - EN MAGISK UPPLEVELSE!

Gör dig redo för en förtrollande resa in i kemins magiska värld! Kan eld vara grön? Eller lila? Och kan en vätska lyssna på musik? Svar på dessa frågor och många fler får ni när fem kemister från Uppsala universitet bjuder in till en sprakande kemishow.  

GRÖNSAKSBATTERIER

Hur kan potatis hjälpa en miniräknare att fungera? Vad händer när en smartphone laddas från ett uttag? Kom till oss för att ta reda på det! I denna aktivitet får deltagarna bygga ett batteri med vanliga grönsaker och frukter. Du kan också lära dig hur batterier som driver mobiltelefoner och elbilar ser ut inuti och hur de fungerar.

SOLCELLER - GER DAGENS BILLIGASTE ENERGI!

Framtidens viktigaste energikälla är solen. Med hjälp av solceller kan man omvandla solljus direkt till el. Visste du att solceller är redan nu det billigaste sättet att producera el på stora delar av jordklotet?  Ett snabbt byte till förnybara energikällor är en viktig del i kampen mot klimatförändringar.Vi kommer att utforska olika aspekter av solceller: Hur fungerarar solceller? Hur kopplar man ihop solceller till moduler?  Hur kan man lagra solel?

KEMI ÄR KUL!

Det bästa sättet att lära sig kemi är genom experiment, och det bästa sättet att inspirera framtida kemister är genom fantastiska experiment. Vi kommer att presentera ett antal experiment som visar viktiga kemiska begrepp på ett roligt sätt. Men ännu viktigare är att våra demonstrationer syftar till att inspirera och väcka nyfikenhet. Vi planerar att visa några klassiska experiment, även sådana som inte utförs så ofta.

RITA EN LÄKEMEDELSMOLEKYL!

Kommer vi hitta ett nytt spännande läkemedel tillsammans? Alla deltagare får försöka rita en läkemedelsmolekyl som ska passa in i ett protein. Vi kommer försöka göra en ny molekyl som kan användas mot smärta och feber. I slutet försöker vi att skapa en utvald läkemedelsmolekyl i en dator och ser om den kan passa i proteinet eller inte. 

ATT GÖRA DET OSYNLIGA SYNLIGT – HUR FUNGERAR MASSPEKTROMETRI?

Vill du veta hur forskare kan visualisera den kemiska sammansättningen av olika vävnadssnitt och därför avslöja bakgrunden till sjukdomar? Vill du måla några vackra bilder med vårt speciella osynliga bläck och sedan förvandlas till en bildforskare/magiker och göra det hela synligt? (OBS! Presenteras på engelska.)

Hela programmet för dagen hittar du här: www.scifest.se/allmanheten/

Fri entré.

Varmt välkommen!

SciFest bild och logo