Ett bildspel av olika kemiska modellstrukturer.

Molekylär Biomimetik

Molekylär biomimetik

I molekylär biomimetik studerar vi viktiga biologiska reaktioner ner till molekylnivå för att kunna använda samma principer för att uveckla metoder för hållbar produktion av solbränslen och -kemikalier. 

Vårt forskningsprogram har en stor bredd av ämnen och tekniker, och består därför av två enheter: Biofysikalisk och biooorganisk kemi (BBC) samt Mikrobiell kemi (MC), med varsitt forskarutbildningsämne: Kemi med inriktning mot molekylär biomimetik, och Kemi med intriktning mot mikrobiell kemi.

Biomimetik är ett växande forskningsområde där forskare använder sig av naturens beprövade material, strukturer, processer och organisationsprinciper, för att främja utvecklingen av ett mer hållbart samhälle. Vi är särskilt intresserade av artificiell fotosyntes, ett område där man vill efterhärma strukturerna, funktionerna och produkterna från den naturliga fotosyntesen. Webbsidan för Centrum för Artificiell Fotosyntes (solarfuels.se) har mer information om vårt arbete inom detta område (på engelska). Intressanta TED Talks om biomimetik är exempelvis det av Jenine Benyus och Michael Pawlyn. Informationsdatabanken asknature.org har många exempel på fantastiska fakta om naturliga processer och deras tekniska användningsområden.  

För skolungdomar: Nyfiken på fotosyntesen? Titta på en kort animerad film som vi har gjort! https://www.youtube.com/watch?v=Cz68FQFs2eI

Forskargrupper

Biofysikalisk och

Biooorganisk kemi

Mikrobiell kemi

Senast uppdaterad: 2022-02-07