Erik Johansson Group

Ett bildkollage med en sol, solceller och Ångströmlaboratoriet.

Perovskit, kvantprick och färgämnes-solceller

I min forskargrupp studerar vi solceller baserade på organiska/oorganiska nanostrukturerade kompositer. Vi försöker hitta nya effektiva materialkombinationer för att göra effektiva och miljövänliga solceller och vi använder olika avancerade metoder för att studera hur processen att omvandla solljus till elektricitet går till. Vi försöker sedan använda resultaten för att förbättra solcellerna. Vi studerar också olika metoder för att producera solcellerna i större skala.

Solcellerna vi studerar går att dela in i tre grupper: Perovskit-solceller, Kvantprick-solceller och färgämnes-solceller. Funktionen hos de här solcellerna är nära relaterade och resultaten från de olika solcellerna kan ofta användas för att förstå och förbättra även de andra solcellerna. 

Solceller med kvantprickar

Lösning med kvantprickar

Forskningen om kvantprickar för solceller i vår forskargrupp uppmärksammades av SVT som en del i programmet Nobelstudion, i samband med Nobelpriset i kemi 2023 som också handlar om kvantprickar.

Se inslaget på SVT play. (Från 06:19 minuter in i programmet till 10:07.)

Perovskit - solceller på frammarsch

Erik Johansson och Malin Johansson i labbet.

"De testar ett nytt sätt att fånga solen.

Perovskit är solcellsforskarnas nya favoritmaterial. Det har på bara några år seglat upp som ett billigt alternativ till kisel. Men innan perovskit kommer upp på villataken måste flera problem lösas. Ett stavas bly."

Tidningen Forskning & Framsteg intervjuar Erik Johansson och skriver om det nya heta forskningsområdet. 

Läs hela artikeln på Forskning & Framstegs hemsida
(Bild: Annika af Klercker, Forskning & Framsteg.)

Senast uppdaterad: 2023-12-13