Månadens grundämne - Tantal (Ta)

2019-06-10

Det är i år 150 år sedan som Mendelejev för första gången publicerade en samling av grundämnen (Periodic Law), det som skulle bli det periodiska systemet. Unesco firar år 2019 som International Year of the Periodic Table of Chemical Elements.

Det femte grundämnet i vår serie av grundämnen som hittats av svenska kemister så finner vi tantal (Ta). Det upptäcktes först av Uppsala Universitets-alumnen Anders Ekeberg som utöver sina kunskaper inom kemi också var en expert på grekisk litteratur. Det är även därför som han bestämde sig för att ge grundämnet namnet tantal som härstammar från den grekiska mytologins Tantalus.

Tantal används vid produktion av elektroniska komponenter så som elektrolytkondensatorer även kallat tantalyter. Sådana kondensatorer används i bland annat mobiltelefoner, datorer och kameror.