Artificiell fotosyntes i såpbubblor ska skapa nytt solbränsle

2019-05-08

Målet är att skapa energi med hjälp av såpfilmer, koldioxid och solljus. Ett forskningsprojekt (SoFiA) lett av Leif Hammarström på fysikalisk kemi arbetar med en prototyp som kan omvandla koldioxid till ett förnybart bränsle på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt.

Människans energibehov förväntas öka stort i framtiden, till och med dubbleras fram till 2050, enligt flera prognoser. Det kommer att finnas behov av ren energi i stora mängder, och en potentiell lösning ges av solen. Bränslen från solljus listades som nummer fyra av ”top emerging technologies” av World Economic Forum 2017.

Leif Hammarström leder EU-projektet SoFiA och berättar om sin forskning i P4 Uppland.

Läs hela artikeln på forskning.se.

Pressmeddelande från Uppsala universitet.

Artikeln finns även på processnet.se.