Ny metod för att utvinna vätgas framtagen på Ångström

2019-01-25

En forskargrupp ledd av Peter Lindblad och Gustav Berggren har skapat ett nytt artificiellt enzym som kan påverka och fungera tillsammans med levande cellers metabolism. Tanken är att dessa artificiella enzymer ska kunna utnyttja cellernas energiproduktion och därmed producera vätgas från solenergi.

I jakten på energibärare så har vätgas alltid varit ett omtalat alternativ, problemet har varit att framställningen kräver fossila råvaror. Det går däremot att utvinna förnybar vätgas ur vatten, men forskningen ligger efter på det området vilket innebär att systemen för att göra detta inte finns där i dagsläget.

Den forskargrupp från Uppsala Universitet som har jobbat med att framställa denna nya artificiella enzym har främst bestått av forskare från molekylär biomimetik här på kemi - Ångström. I en artikel skriven av gruppen så beskriver man hur dessa enzymer omvandlar solenergi till vätgas, denna process är något som varit i fokus under flera år.

Adam Wegelius som är doktorand på molekylär biomimetik beskriver det som att dessa enzymer använder cellens egen energi för att tillverka vätgas. Denna forskning är av tvärvetenskaplig karaktär då man kombinerat syntetisk biologi med syntetisk kemi för att kunna skapa dessa artificiella enzymer.
Gustav Berggren som är en av gruppledarna för projektet menar på att man drar nytta av att naturen redan har skapat ett sätt att omvandla solenergi via fotosyntesen. Men att man utvecklat en egen metod som låter dem gå bortom det verktyg som naturen skapat och således kan framställa dessa artificiella enzymer.

Artikeln finner du på DiVA.

Ni kan läsa mer om molekylär biomimetik och mikrobiell kemi via denna länk.