Attraktivt innovationsprojekt 2018

2018-12-10

Två projekt vid institutionen för kemi - Ångström blev tilldelade varsitt pris vid årets tillställning av "Attraktivt innovationsprojekt 2018".

Lovande innovationer uppmärksammades den 10 december på Uppsala universitet då 17 projekt premierades med utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt 2018. De skapar nya lösningar inom en stor bredd av områden, från hållbar destinationsutveckling, kvinnligt entreprenörskap och förnybar energi till verktyg för mer exakt cancerdiagnostik och smarta material för medicinska tillämpningar.

Leif Nyholm och David Rehnlund fick pris för sitt projekt: Stabila litiummetallelektroder för säker upp- och urladdning.
Uppladdningsbara litiumbaserade batterier finns i stort sett i var persons hem. Ett vanligt problem är att metalltrådar växer över från den ena elektroden till den andra, vilket leder till sämre prestanda och även kan orsaka kortslutning. Leif Nyholm och David Rehnlund, verksamma vid institutionen för kemi – Ångström, har utvecklat en ny metod som förhindrar att metalltrådar, så kallade dendriter, bildas vilket skapar stabil och säker upp- och urladdning av elektroder i ett litiumbaserat batteri. Projektet har fått finansiering genom ett optionsavtal med UU Holdings projektbolag.

Jacinto Sá på fysikalisk kemi fick pris för sitt projekt: Peafowl Solar Power - miljösmarta och transparenta solceller för nya ytor.
Peafowl Solar Power har utvecklat en ny typ av mycket tunna och transparenta solceller som använder lager av kemiskt länkade nanopartiklar för att absorbera solljus. Dessa lager kan enkelt appliceras på ett substrat i rumstemperatur, vilket gör att solcellerna kan produceras mer miljövänligt och kostnadseffektivt än dagens alternativ. Den främsta konkurrensfördelen tros ändå vara att tekniken gör det möjligt att belägga nya ytor med solceller utan att förändra deras utseende. Möjliga användningsområden är allt från bärbara konsumentprodukter och byggnadsintegrerade solceller i fasader och glastak till storskaliga tillämpningar inom till exempel flygindustrin. Jacinto Sá, verksam vid institutionen för kemi – Ångström är medgrundare till bolaget som fått investering från det europeiska konsortiet EIT InnoEnergy.

Klicka här för att läsa om samtliga projekt som fick pris vid årets "Attraktivt innovationsprojekt".