Kemisten med koll på molekylers tillstånd

2018-12-05

Hur kan proteiner påverkas så att de pekar i en och samma riktning? Och vad har proteiners interaktioner för roll inom biologin? Biokemisten Erik Marklund använder datorberäkningar för att avslöja dynamiken mellan livsavgörande molekyler.

Trots all kännedom om det viktiga arbete som proteiner utför i levande organismer saknas det fortfarande djupare kunskap om hur olika proteinkomponenter interagerar. I sin forskning tar Erik Marklund hjälp av datorsimuleringar för att förstå hur interaktionerna i en cell eller organism påverkar varandra.

– Mycket handlar om att låta datorn imitera fysikens lagar så att atomerna påverkar varandra med olika krafter. På så sätt kan vi få atomerna att röra sig och interagera såsom vi tror de gör i till exempel ett provrör eller en cell, säger Erik Marklund vid institutionen för kemi på Biomedicinskt centrum, BMC.

Text: Anneli Björkman

Klicka här för att läsa hela forskarporträttet om Erik Marklund.