Nobelpriset i kemi 2018

2018-10-03

2018 års Nobelpris har delats ut inom kemi och det gick till Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter.

Frances H. Arnold är den femte kvinnan att bli tilldelad Nobelpriset i kemi.

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 med ena hälften till Frances H. Arnold. California Institute of Technology, Pasadena, USA - ”för riktad evolution av enzymer”.

Och med andra hälften gemensamt till George P. Smith, University of Missouri, Columbia, USA och Sir Gregory P. Winter MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Storbritannien - ”för fagdisplay av peptider och antikroppar”.

Evolutionens styrka syns i livets mångfald. 2018 års Nobelpris i kemi tilldelas Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter för att de har tagit kontroll över evolutionen och nyttjat den för ändamål som gör största nytta för mänskligheten. Enzymer framtagna genom riktad evolution används för att tillverka bland annat biobränslen och läkemedel. Antikroppar utvecklade med en metod kallad fagdisplay motverkar autoimmuna sjukdomar och kan i vissa fall bota spridd cancer.

Ni kan läsa mer om deras forskning här.