Nytt biomedicinskt samarbete med Kina

2018-09-17

Den 14 juni invigdes på Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet ett samarbete med det kinesiska företaget USUN Biotechnology och Jiangyin Hi-Tech Industrial Development Zone.

USUN Bios produkter baseras på ett protein som utvinns ur musslor. Det fungerar som ett klister som gör att musslorna kan sitta fast på stenar under vattnet. Det har flera medicinska tillämpningar, bland annat behandling av brännskador och annan sårvård. Forskningen i Uppsala syftar till att förstå proteinets vidhäftning och antiinflammatoriska egenskaper bättre.

- För Uppsala universitets del innebär detta att vi nu har ett väletablerat samarbete med ett snabbt växande biomedicinskt företag i Kina, vilket ger oss nya möjligheter att bedriva forskning och utveckling i ett expansivt område, säger Helena Danielson, professor i biokemi vid institutionen för kemi-BMC.

Från vänster:

Peter Lindblad, Professor, vicedekan för samverkan; Jan-Christer Janson, Professor Emeritus, Department of Chemistry – BMC;

Gu Ming, Professor, USUN Biotechnology, Jiangyin, China; Helena Danielson, Professor, Department of Chemistry – BMC;

Dai Gang, Counsellor in Science and Technology, Kinesiska ambassaden, Stockholm; Zhao Zhijun, CEO, Jiangyin Hi-tech Industrial development zone administrative committee, Jiangyin, China;

Xu Yueming, direktör, HR-avdelningen, Jiangyin Hi-tech Industrial development zone administrative committee