En ny generation grafen utvecklas av forskare

2018-05-08

Materialet grafen har många fantastiska egenskaper, men hittills har det varit svårt att använda i stor skala inom industrin, eftersom det förlorar sina egenskaper och går tillbaka till ursprungsformen grafit. Forskaren Mamoun Taher har utvecklat en ny form av grafen, som kan lösa problemen.

– Utmaningen har varit att skala upp grafenets utmärkta egenskaper från nanoskala på laboratorier till makroskala i industrin utan försämring, säger Mamoun Taher. Han är forskare vid institutionen för kemi vid Uppsala universitet och VD för det nystartade bolaget Graphmatech.

Grafen är ett tvådimensionellt kolmaterial som är ett atomlager tjockt. Det är 200 gånger starkare än stål, är flexibelt och har många andra fördelaktiga egenskaper. Problemet är att när det produceras i större skala, har de tunna flingorna en tendens att klistras ihop. Då förlorar materialet sina fantastiska egenskaper och blir mer likt grafit.

Det nya materialet, Aros Grafen har utformats för att förhindra detta, genom att föra in specialdesignade molekyler, så kallade separatorer.

– De är konstruerade för att separera grafenflingorna utan att försämra deras egenskaper, så vi har kontroll över materialet. Processen har utformats för att vara miljövänlig, vi använder vatten som lösningsmedel och inga farliga kemikalier.

Läs hela artikeln här! (Text skriven av Annica Hulth)