"Digitala hälsoappar kan bidra till en friskare befolkning"
2016-02-15
Bodymarkers ger människor över hela världen möjligheten att själva testa och mäta sina biomarkörer. Att kunna läsa av värden såsom D-vitamin, mineralvärden och hormoner direkt i mobilen ger stora möjligheter för individen att förebygga hälsoproblem, men ställer samtidigt höga krav på testlaboratoriets tester och processer.
– Utvecklingen av digitala hälsolösningar har fullständigt exploderat och är här för att stanna. Somliga lösningar gör det möjligt för alla att ha koll på sin hälsa på ett helt nytt sätt. Användaren måste då kunna lita på dessa preventiva hälsolösningar, de måste vara certifierade och grundligt testade vilket är så som Bodymarkers arbetar, säger Jonas Bergquist, professor vid Uppsala universitet.
Läs hela artikeln här: "Digitala hälsoappar kan verkligen bidra till en friskare befolkning".
Fler nyheter
-
Grafen-genombrott på Uppsala universitet
2018-03-16
Mamoun Taher på Uppsala universitet har hittat ett sätt att tillverka "världens starkaste ämne", grafen, i industriell skala. Tidigare försök att använda sig av ämnet i större skala har lett till att grafenet tappat sina fantastiska egenskaper.
-
Han vill ge nya perspektiv på lärande
2018-03-14
Passionen för kemi tog honom en gång från andra sidan jordklotet till Europa. Men idag är Felix Ho lika starkt engagerad i högskolepedagogiska frågor som i forskning.
– Om jag kan överbrygga gapet mellan ämnesforskning och forskning i ämnesdidaktik, är jag superglad. -
Vetenskapsrådets anslag till 7 forskningsprojekt inom kemin
2017-11-06
Den 31 oktober offentliggjorde Vetenskaprådet (VR) sina beslut rörande beviljade forskningsbidrag inom Naturvetenskap och teknikvetenskap för 2017. 7 stycken av de totalt 325 beviljade projekten återfinns inom Kemiska sektionen på Uppsala universitet.
-
"Kapplöpning om att skapa bättre solceller"
2017-11-03
NyTeknik skriver om "en pågående intensiv kapplöpning om att skapa allt bättre solceller, där ett 50-tal forskare på Uppsala universitet arbetar för att slå två olika världsrekord i verkningsgrad".
-
3 av 16 av Energimyndighetens beviljade projekt inom ”Nydanande energiforskning” återfinns på Kemi – Ångström
2017-11-01
Leif Hammarström, Haining Tian och Henrik Ottosson, på Fysikalisk kemi resp. Molekylär biomimetik, Molekylär oorganisk kemi, på Institutionen för kemi - Ångström, utgör 3 av de 16 forskare vars forskning har blivit beviljade pengar från Energimyndigheten som "nydanande projekt för ett hållbart energisystem".
-
Masterstudent i kemi del av vinnande lag i internationell biosensortävling
2017-10-06
Anna Blasi, student i masterprogrammet i kemi med inriktning mot bio- och nanomaterial, var en utav de studenter från Uppsala som vann pris för mest kreativa design i den internationella biosensortävlingen SensUs som gick av stapeln den 8-9 september i Eindhoven, Nederländerna.
-
Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréuspris till Sascha Ott
2017-08-29
Kungl. Vetenskaps-Societeten delar idag vid en ceremoni i Museum Gustavianum ut Thuréuspriset med en prissumma på 100 000 kr. Priset går i år till Prof. Sascha Ott, professor i molekylär syntetisk kemi vid Institutionen för kemi - Ångström.
-
Nanomaterial för miljövänlig vätgasproduktion
2017-06-13
Haining Tian, Institutionen för kemi - Ångström, arbetar tillsammans med C. Moyses Araujo, Institutionen för fysik - Ångström, på ett kostnadseffektivt och miljövänligt nanomaterial för vätgasproduktion från vatten med hjälp av solenergi och billiga fotokatalytiska material.
-
Perovskit: solcellsforskarnas nya favoritmaterial
2017-03-29
Tidskriften Forskning & framsteg har besökt Ångströmlaboratoriet och träffat solcellsforskarna Erik Johansson och Malin Johansson från Fysikalisk kemi.
-
Kristina Edström utnämnd till hedersdoktor
2017-03-13
Foto: Thor Nielsen
Kristina Edström, strukturkemi, utnämndes till hedersdoktor vid NTNU i Trondheim i samband med en ceremoni den 10 mars.
-
Kemist ett framtidsyrke
2017-03-10
I Dagens Nyheter torsdagen den 9 mars finns en artikel i Högskoleguiden där en utbildning i kemi nämns som ett klokt val om man lätt vill ha jobb.
-
Anders Hagfeldt tilldelas Björkénska priset
2017-01-27
Anders Hagfeldt, solcellsforskare och gästprofessor vid kemiska sektionen, delar på 2016 års Björkenska pris tillsammans med Auli Niemi, professor vid institutionen för geovetenskaper.
-
En doktorandplats på Chalmers i samarbete med Kemi – Ångström
2017-01-16
Fakulteten Energi och miljö på Chalmers i Göteborg har utlyst en doktorandplats inom ramen för forskningsprojektet Decoupling of impact of current and temperature impact on battery ageing, i samarbete med Kemi – Ångström.
-
Miljövänlig städning? - Ja, men inte med citroner och ättika
2016-11-09
Konsumenter kan städa miljövänligt, men inte genom att använda citroner eller ättika. Det framkom idag på ett frukostseminarium anordnat av KTF, Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet.
-
Hedervärd utmärkelse till Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi/neurokemi
2016-11-07
Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi/neurokemi vid institutionen för kemi - BMC, har fått ta emot utmärkelsen High-end Foreign Expert från States Administration of Foreign Expert Affairs i Kina. Utmärkelsen har anknytning till Bergquists tidigare utmärkelse till Distinguished Professor in Precision Medicine vid Binzhou Medical University.
-
Så kan forskare skapa artificiell fotosyntes
2016-10-14
Genom framstegen inom kemi och syntetisk biologi har forskare lyckats skapa artificiell fotosyntes. Allt som behövs är vatten, solljus, koldioxid och mängder av genmodifierade bakterier.
-
Årets Nobelpris i kemi förklaras
2016-10-07
Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart och Bernard Feringa delar årets Nobelpris i kemi. De har på olika sätt utvecklat molekylära maskiner på nanonivå - med rörelser som går att kontrollera. Johan Åquist, professor i teoretisk kemi förklarar i Vetenskapsradion betydelsen av deras forskning.
-
Ny effektiv metod för att hydrogenera grafen med synligt ljus
2016-10-07
En miljövänlig, effektiv och billig metod för att hydrogenera grafen med synligt ljus har tagits fram av forskare vid Uppsala universitet och AstraZeneca Göteborg. Forskningen presenteras i en artikel i Nature Communications.
-
Björkénska priset till solcellsforskaren Anders Hagfeldt
2016-09-19
-
ERC Starting Grant till Gustav Berggren
2016-09-19
-
Pris till Kemisamfundets ordförande Helena Grennberg
2016-09-13
Helena Grennberg, professor i organisk kemi, Uppsala universitet, har tilldelats EuCheMS Award for Service 2015 av European Association for Chemical and Molecular Sciences.
-
Batteriforskaren Daniel Brandell om utvecklingen av ätbara batterier
2016-08-26
Läs artikel från SVT där batteriforskare Daniel Brandell intervjuas om ätbara batterier med anledning av att ett amerikanskt forskningsteam presenterat sin forskning inom området. Vid Ångström Advanced Battery Centre där Daniel är verksam pågår också forskning kring batterier som ska vara verksamma inuti kroppen.
-
Mekanismen bakom muskelförtviningen funnen
2016-08-22
Jonas Bergquist och Konstantin Artemenko har tillsammans med en grupp andra forskare funnit mekanismen bakom muskelförtviningen (och behandlingseffekten) på proteinnivå med hjälp av masspektrometri.
Se artikel i publicerad i Science -
ERC Consolidator Grant till Sascha Ott
2016-08-16
Sascha Ott, professor i molekylär synteskemi vid institutionen för kemi, har fått 2 miljoner euro från Europeiska Forskningsrådets ERC Consolidation Grant. Anslaget löper över fem år.
-
Med fokus på solenergi
2016-08-16
-
"Regeringen glömde solen"
2016-06-03
"Energikommissionens bild av Sveriges framtida elförsörjning är orealistisk, då den inte ser solenergi som stor möjlighet", skriver fyra forskare, bland dom Prof. Leif Hammarström, i en debattartikel i UNT idag.
-
Jerker Porath, prof. emeritus i biokemi, har avlidit
2016-02-18
Professorn Jerker Porath – en av Sveriges mest välkända och internationellt meriterade biokemister – har avlidit. Han var bosatt i Lund och blev 94 år gammal.
-
"Digitala hälsoappar kan bidra till en friskare befolkning"
2016-02-15
Bodymarkers ger människor över hela världen möjligheten att själva testa och mäta sina biomarkörer. Att kunna läsa av värden såsom D-vitamin, mineralvärden och hormoner direkt i mobilen ger stora möjligheter för individen att förebygga hälsoproblem, men ställer samtidigt höga krav på testlaboratoriets tester och processer.
-
Fokus på ovanliga sjukdomar i nytt EU-projekt
2016-01-25
Läkemedelsutveckling i samarbete mellan olika länder men också mellan akademi och industri - det är målet för EU-projektet AEGIS där Uppsala universitet är en av 11 partners. Fokus är ovanliga sjukdomar som malaria och tuberkulos.
-
Prof. emeritus Jan-Christer Janson mottog prestigefullt pris i Kina
2016-01-15
Jan-Christer Janson, professor emeritus i biokemi, fick den 6 januari motta ett prestigefyllt pris inom vetenskap och teknik vid en ceremoni i Peking, där både Kinas president och vice premiärminister närvarande.
-
Förhoppningar om dubbel batterikapacitet inom 5 år
2015-11-20
Bättre batterier ska göra ren el på stor skala möjlig. En av de mest lovande teknologierna utvecklas bland annat i Uppsala.
Batteriforskningen letar ständigt efter nästa stora steg framåt, teknologin som ska ta elbilar och bärbar elektronik till nästa nivå. På Uppsala universitet finns ett av världens ledande batteriforskningslabb, och här menar man att framstegen inte är särskilt långt bort.
– Vi har som ambition att vi ska spela stor roll i utvecklingen av framtidens batterier. Vi försöker ju jobba och lära oss så mycket som möjligt, vi försöker liksom finnas på hela spelplanen, säger Kristina Edström, professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet.
-
Kemiprofessor specialist på giftmord
2015-11-16
Det mördas inte lika friskt med gift som förr. Varken i verkligheten eller i litteraturen. I Skandinavien hör det numera till ovanligheterna att folk i verkligheten mördas med hjälp av gift.
– På 1800-talet var det betydligt vanligare än nu att man omkom på grund av arsenikförgiftning, säger Olle Matsson, kemiprofessor vid Uppsala universitet. -
32 miljoner till forskning i oorganisk kemi om framtidens produktion
2015-11-13
Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, har beslutat om bidrag till "Generiska metoder och verktyg för framtida produktion" där forskningsprojekt inom 3D-printning, elektronik, material, robotik och data får dela på 250 miljoner kronor. Ulf Jansson, professor i oorganisk kemi vid Institutionen för kemi - Ångström, är huvudsökande i projektet ”Utveckling av processer och material i additiv tillverkning” som får drygt 32 miljoner kronor.
-
Solbränsle för framtidens bil
2015-11-10
Ett mödosamt arbete att hitta den optimala inställningen för alla rattar på ett stort mixerbord. Så beskriver Leif Hammarström arbetet med att ta fram en teknik för att producera bränsle ur solljuset.
-
Hanna Ellis prisas för insatser inom samverkan
2015-11-06
Regionförbundet Uppsala län delar ut pris för bästa samverkansinsats. I år tilldelas priset Hanna Ellis vid UU och Cecilia Sundberg vid SLU. Den formella prisutdelningen sker vid regionförbundets fullmäktigesammanträde den 10 december.
-
"Zombiesolceller" upptäckta - som slår rekord
2015-10-07
Gerrit Boschloos forskargrupp vid Uppsala universitet har upptäckt en ”zombiesolcell” som fortsätter att generera el oväntat effektivt trots att den vätska som förmedlar laddningar mellan elektroderna torkat ut. Resultatet har nyligen presenterats i tidskriften Energy and Environmental Science.
-
Räckviddslyftet - så räcker elbilarnas batterier längre
2015-10-05
Forskare på Uppsala universitet har syntetiserat fram och testat ett nytt material som kan ersätta dagens elektrolyter, och som dessutom kan kombineras med komponenter som skulle ge batteriet mycket högre kapacitet.
-
Polymer ger säkrare batterier
2015-09-28
Uppsalaforskare har utvecklat ett nytt, lovande elektrolytmaterial inom en klass av polymerer som inte provats tidigare.
-
Ingela Lanekoff fick motta Ingvar Carlsson Award
2015-07-20
Ingela Lanekoff, forskarassistent vid Insitutionen för kemi - BMC, Analytisk kemi, var en utav 12 unga forskare som mottog 2015 års Ingvar Carlsson Award för att starta upp egen forskning. Pristagarna presenterades hos Stiftelsen för Strategisk Forskning den 9 juni.
-
ABB smörjer med grafen
2015-07-06
ABB spetsar smörjmedel med grafen för att minska nötning och sänka friktionen.
Projektet, som startar i september, har fått närmare 1,6 miljoner kronor i stöd från Vinnova. ABB kommer att samarbeta med Institutionen för kemi - Ångström och BMC, samt Institutionen för teknikvetenskaper vid Uppsala universitet.
-
Bubblig solbränslekonferens
2015-05-01
"Bubblig solbränslekonferens". I veckan pågick en stor internationell forskarkonferens om solbränsle. Vetenskapsradions Tobias Abrahamsson var på plats.
-
SR P1: Framåt för solbränslet
2015-04-27
"Framåt för solbränslet" Reportage i Sveriges Radio P1, Vetandets Värld
-
Energi för framtiden - ministrar besöker Ångström
2015-04-10
Energi för framtiden - Helene Hellmark Knutsson, Minister för högre utbildning och forskning
Ibrahim Baylan, Energiminister, besöker Ångströmlaboratoriet.
Läs mer på debattartikel från UNT -
Kristina Edström i forskningsberedningen
2015-04-09
"Digitala hälsoappar kan bidra till en friskare befolkning"
2016-02-15
Bodymarkers ger människor över hela världen möjligheten att själva testa och mäta sina biomarkörer. Att kunna läsa av värden såsom D-vitamin, mineralvärden och hormoner direkt i mobilen ger stora möjligheter för individen att förebygga hälsoproblem, men ställer samtidigt höga krav på testlaboratoriets tester och processer.
– Utvecklingen av digitala hälsolösningar har fullständigt exploderat och är här för att stanna. Somliga lösningar gör det möjligt för alla att ha koll på sin hälsa på ett helt nytt sätt. Användaren måste då kunna lita på dessa preventiva hälsolösningar, de måste vara certifierade och grundligt testade vilket är så som Bodymarkers arbetar, säger Jonas Bergquist, professor vid Uppsala universitet.
Läs hela artikeln här: "Digitala hälsoappar kan verkligen bidra till en friskare befolkning".